Sezon 2000-2001 William Shakespeare tarafından yazılan Macbeth ve Julius Caesar oyunlarının Sayın Yaşar Ersoy tarafından kurgulanıp yönetildiği ‘’İktidar Hırsı’’, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve Lefkoşa Belediye Orkestrası ile perdeyi açar, hiç unutamadığım bu sözlerle.
‘’Kayna kazanım kayna
yan ateşim yan
İktidar hırsıyla’’
Dedi Macbeth’in cadıları…..
* * *
Müthiş bir performans ve aktörlükle öyle derin bir oyun izledim ki, gerçeklerin bu kadar güzel anlatılabildiği bir söz, işte bu yüzden sanat diyoruz. Tüm yaşamı yazanı, kurgulayanı, yöneteni, aktörleri ve müziği ile bir oyun, bir sahnede en güzel yerden duygulardan işliyor içimize. Ve işte sanat diye haykırmamız hep bu yüzdendir.
* * *
Ve şimdi bu oyunun sergilendiği bu ada yarısına bakıyoruz, tam da işte bu sözün çıktığı yer gibi bu ada yarısı İktidar Hırsı. Tüm rejim partilerinin ürettiği tüm fikirler işte tam da bu nokta için üretilir, üstelik hiç bir hassasiyet gözetmeksizin. Ancak bu iktidar ki tamamen bu partileri finansal olarak destekleyen ve bu finansı gayri yasal yolardan elde edenlerin, kendini koruma şeklidir ki yine seçilenlere değil onları finans edenlere hediye edilir.
* * *
Bu gün rejim partileri olarak adlandırdığımız bu partiler ise bu gücü edinilen gayri yasal finansın, paylaşarak ya da insanların geleceğine dair asla gerçekleşmeyecek sözler vererek, kurmuş oldukları saadet zinciridir. Yani siyasi kimlik altında, menfaat partileridirler.
* * *
Tüm bunları belki de çok daha fazlasını sizlerde bilmektesiniz, ve bildiğinizi seçimlerinize yansıtmanız artık elzemdir. Gerçek olan tek şey geleceğimizi sanatla kurmak zorundayız…

Behiç Anibal….