İdea felsefi olarak Ploto’nun çeşitli anlatımları ile hayatımıza ulaşan bir düşünce derinliği ve uzay zamandan bağımsız olarak, tinsel bağlantıları olan bir oluştur. hayatın yansıttıklarının karşısında yaşamsal olarak, düşünce akışını başlatan zihinin hareketidir. Ve araştırmalar gösterir ki, her canlı bu ideayı bir şekilde varlığı ve biçimi içerisinde var eder. Misal güzel bir çicek gördüğünüz de, o düşünüzde ki güzelik ideasının karşılığı olur ya da tam tersi olarak, düşünüzde ki güzel çicek o olur.
* * *
Şimdi bu açıklama ile yaşamın her alanıda, düşüncelerimiz harekete geçer ve bizi ya olanı yaşamsal olarak etkileyen yapar, ya da başkası tarafından yaratılan o etkinin takipçisi yapar. Bu son zamanlarda duyduğumuz ve çok insanın dillendirdiği idea, bizim hayatımıza yansıma şeklide, bilmediğimiz yerden gelen soru gibi askıda kalır.
* * *
Hayatımızı idame ettirirken, yapmış olduğumuz her şeyin karşılığını yaşarız. İyi ise iyi, kötü ise kötü, çoğu zaman düşlerimizi doğru biçimlendiremediğimizden, iyi başlayıp ‘ ben böyle düşünmemiştim’ diyecek kadar kötüye, bazen de kötü başlayıp ‘demek böyleymiş’ diyecek kadar iyi olabilmektedir. Şimdi yaşadığımız bu ada yarısı için neyi nasıl düşlediniz ve nasıl sonuçlandı, ya da kendiniz için neyi nasıl düşlediniz de şimdiyi yaşıyorsunuz? Kendinize bir sorun sizin ideanız nedir?
* * *
Her hangi bir siyasi parti, bir fikir, bir hareket ve ya bir mücadele içine girmeden önce, o olanın idealinin ne olduğunu iyi anlamak, bireysel olarak değilde halklar olarak yansıması, sizi kendi düşlerinize yakınlaştıran mı? Yoksa onu değiştirmek için sizi zorlayan mı olduğunu anlamanız çok önemlidir. Bir işe başlarken de bu böyledir, biri ile konuşurken, her hangi bir anı paylaşırken, yolda yürürken vs her şekilde hayatın her alanında idealler yani düşler ve düşünceler önemlidir.
* * *
Bu ada yarısının sorunlarından biri de budur. Ne düşlediğimizden yola çıkarak değil, çünkü ondan korkmanız öğretildi, onların ne düşündüğünden de uzak dayatılan ideali yaşamak zorunda hissettirildiğindendir. Misal mafyalaşma, şiddet, istismarın her türü, kişisel menfaatların her şeyin üstünde tutulması vs bu sanki değişmeyen ve ya kabul görmesi zaruri gibi algılar yaratıp, sizi kendi ideallerinizden uzağa iter, kısacası idea bir düşüncenin en derin adıdır.
* * *
Sevgili okur! Siz nasıl bir ideayı besliyorsunuz? Dayatılan mı yoksa size ait olan mı? En gerçekçi idea iyilik ve adaletle donanmış olandır, o aklınıza düştümü gözleriniz güler, çünkü bilirsiniz kime ve ya neye dokunsanız onu güzelleştirmek içindir sonucu ne isterse olsun……

Behiç Anibal….