Bizim gündemimiz hayli yoğun, geçim derdi söz konusu olunca, sık boğaz edilen halklar başka şey görmez olmuş bir durumda iken, göremediğimiz, işitemediğimiz yerlerde neler oluyor? Bu gerçekten merak konusudur. Özellikle ülkemiz felaketten felakete sürüklenirken, en son gerçekleşen yangından sonra ortaya çıkan Vila ve arazi konusu daha sıcakken, nelerin daha saklı gizli bir rant oyunu olarak sürdürüldüğünü merak etik.
* * *
Öyle ki bu merak da boş değil, bir geriye dönüp baktığımızda ve günümüze doğru sıraya koyduğumuzda, her zor zamanda halkların başka bir mevzuyu görüp duyamayacağı kadar meşgul edildiği bir anda gerçekleşen, anlamamız hali zaman alan çok fazla rant sağlanmış durumda iken sermayedarlara merak etmemek elde değil.
* * *
Şu sıralar, ekonomik felaketle peşi sıra dizilen sorunların mesuliyeti ile bir felaketle ortaya çıkan bir peşkeşin adli olarak ne olacağı sorusu aktifken, başımızı bir kaldıralım dedik ve daha bir çok yabancı sermayedarın, bizlerin unuttuğu yerlerde korkunç kapitaller içeren projelerinin varlığını öğrendik.
* * *
Gaziveren köyümüz de yahudi yatırımcıların mevcut hareketlerini az çok biliyoruz. Yapılmış olan hotel ve ya tatil yatırımının ardından, pek çok yahudi yatırımcının bölgede mal almak için aktif bir biçimde çalıştığını öğrendik. Biraz derinleştirince soruları, o bölgede büyük bir otelin ve marinanın, projelendirilmiş ve bekletildiğini öğrendik.
* * *
Bölgede Yeşil ırmağa kadar üç proje yapmak için hazırlanarak bekletildiğini duyduk. Ha bu gerçektir değildir, önemli olan bu projelerin aktif bir bekleyişte olduğudur. Peki neyi bekliyorlar?
* * *
Ve yine son dönemde, Rus milyarderlerin de ada da aktif çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Onların ise küçük küçük projeleri hayata geçmişken, en büyüklerinin de her şeyi ile hazır hale getirilip hayata geçirilmesi için bekletildiği söylenmekte.
* * *
Biz yatırımların kime ne hizmet edeceğini sorgulamak yerine bu yazımızda şunu soruyoruz. Bu yatırımcılar neyi bekliyor? Bilmediğimiz bir durumun ve ya halin hayata geçeceği bilgisi onlarda varda da, biz halklar bunları niye bilmiyoruz?
* * *
Bizden ülkemizi ve geleceğimizi bire bir etkileyecek bu beklenen olgunun haberini her şey olup bittik den sonra mı öğrenmeliyiz?
Beki bizi o zaman ne bekliyor olacak?

Behiç Anibal…