Dün Hayvancılarla birlikteydim.
Lefkoşada Maliye Bakanlığının önüne ve arkasına Kamyonları,4x4 Traktörleri yol içine park eden. Yalnız Vatandaşın işine gitmek için kullandığı yolları, çocuğunu okuluna götürmek, hastasını Hastahaneye yetiştirmek için vatandaşın kullandığı yollarıtıkayan ,yol kesen hayvancılarla değil.
Eyleme katılmayan hayvancılarla.Neden eyleme katılmadınız diye sorduğumda.İçlerin dökmeye başladılar.
Benim 20-25 tane keçim vardı.Sütünü sağıyor hellim yoğurt yapıyordum.Eşe dosta satıp geçimimi sağlıyordum.
Bir baktım Belediyede memur olan komşumda ,Öğretmen olan dayımın oğluda bu işi yapmaya başladı.
Baktım ki yaptıkları hellimide yoğurduda benden çok daha kolay satıyorlar.Biraz araştırdım.Çalıştıkları dairelerden aldıklarısiparişlerle bunu yapıyorlarmış.
Üstelikte benim sattığım fiyattan daha ucuza veriyorlarmış.Zaten devletten bir maaşları var ya ne kalırsa kalsın diyorlarmış.
Zaten bir süre sonra bunu duyan çevreden vatandaşlarada sipariş üzerine hellim yoğurt vermeye başlamışlar.
Baktım ki biz hayvan yeminin sıkışık olduğu zamanlarda hayvan yemi ararken onlar memur ya özel kalem, bakan ahbapları aracılığı ile yemide bizden önce almaya başladılar.
Büyük Kasaplara hayvan vermeye kalkarık. Sorarlar.Kaç hayvanın var diye 4-5 deyince zaten yüzüne onlarda bakmaz.Ta o kadar yoldan gelecek adam 50-100 dersen koşarak gelir .Hem bir almada 50 dana alacak hemde fazla olduğu için fiyat da düşüreceğini bilir.Bir darbede ondan yerik.
Ne kadar hayvancı var diye soruyorum.
Herhalde bu işi yapan 2000 -3000 var ama gerçek hayvancı sayısı 500-600 diyor.
Bir diğeri atılıyor.E bu işi yapan Bakanlarda var diyor.
Soruyorum yasak değil mi diye.E kendi adlarına yapmazlar ki diyor.Ya kayınpederlerinin adınadır yada eşlerinin adına kayıtlı yapıyorlar..
Sonra hükümete düşen görevi izah ediyorlar.
Diyorlar ki 7 TL okkasını aldıkları danayı 25 lira kilosuna satan kasabı denetim altına alacak devlet diyorlar .Gerekirse subvansiye edecek.
Güneyde 6.5 Euroya üretici malını kasaba satıyor oda 6.5 Euroya vatandaşa ulaştırıyor.Karını hükümetten alıyor.
E gelde şimdi sen bu piyasada tüm bunlar ortada iken rekabet et diyorlar.Sonrada eyleme destek ver.
Görünen o ki hayvancının rakibi aslında yine kendisi .Hayvancıönce kendi içlerindeki memurları deşifre etmekle işe başlayacak.Kardeşide olsa memurun yada memurun eşinin, kaynının yada partilisi Bakanın bu işi yapmasını engelleyecek. Tüzüğüne,yasasına uyacak.
Geçimini yalnızca bu işten olanları diğerlerinden ayıracak.Sonrada bu işi yapan gerçek hayvancı ile eylem yapacak.
Yoksa ne yolları kapatsalar ne Bakanlara yumurta atsalar yanlarında halkı bulamayacaklar.Halkıda yanına almayan hiçbir hak arayışınında başarıya ulaşamayacağınıda bugüne kadar anlamamışlarsa anlayacaklar.
Tabii birde hak aramanın bir özgürlük olduğunu bildikleri gibi kendi özgürlüklerinin başkalarının özgürlüklerinin başladığıyerde bittiğinide bilecekler.Yolları kapatmayacaklar.