İnsanları, hayvanlardan ayıran özelliklerden biri de yaşam yerlerinin temizliğidir. İnsanlar yaşam yerlerini, evlerini, bağ, bahçelerini ve arabalarını temiz tutmağa özen gösterirler. Ancak kendi yaşam alanlarının biraz uzağındaki yerlerin temizliğine herkes ayni titizliği göstermiyor. Bazıları çevreyi temizlerken kimileri de bilinçsizce kirletmektedir.
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Bu günde çevre ile ilgili duyarlılıklar dile getirilmekte, korunması için düşünceler sergilenmektedir. Çünkü bugün çevreyi kullananlar aynı zamanda onu korumaya da özen göstermezlerse, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakamayacaklar. Bu nedenle herkes çevrenin korunmasına özen göstermelidir. Bunun için de en başta kirletmemek esas olmalıdır.
Estonya’da yaşayanlar, çevre kirliliğinin hat safhaya çıktığını fark ettikleri zaman ne yapabileceklerini araştırmışlar. 2008 yılında, ‘Let’s do it’ yani ‘Hade yapalım’ adlı bir temizlik hareketi organize etmişler. Bu hareket kapsamında 3 Mayıs’ta bir araya gelen 50.000 Estonyalı, yalnızca 5 saat içinde 10.000 ton atığı ortadan kaldırarak, tüm ülkeyi temizlemişler. Yasadışı şekilde atılmış olan aynı miktarda atığın temizlenmesi, normal koşullar altında Estonya hükümetinin 3 yılına ve 22.500.000 Euro’ya mal olacaktı.
Estonya’dan sonra dünyada dalga dalga yayılan temizlik hareketi 110 dan fazla ülkede her yıl bir gün uygulanıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bu yıl Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, bir temizlik hareketine öncülük ediyor. Ülke çapında uygulanacak temizlik hareketi 5 haziranda saat 08.00 de başlayıp saat 13.00 de bitecek. Bu günde tüm kamu ve özelin çalışanları işbirliği içinde, bilinçsizce çevreye atılan çöpleri toplayacaklar. Toplanan çöpler de çöp dökme ve imha alanlarına taşınacak.
Devlet makamları da verdikleri demeçlerle bu temizlik hareketine desteklerini ifade etmektedirler. El birliği içinde başarılı bir temizlik yapılacağı inancındayım. Bu yönde herkes katkı koyarak üzerine düşen görevi yapmalıdır.
İş temizlikle bitmeyeceği için temizlenen yerleri korumalıyız. Bundan sonra çevreye gelişi güzel çöp atılmamalı ve atmak isteyenlere de engel olunmalıdır.
Yıllar önce, Dikmen yakınlarındaki çöp alanı daha faaliyette iken, Lefkoşa’dan Dikmen’e giderken ralli yolu olarak bilinen yerde arabasında inşaat artıkları taşıyan bir tanıdığın sağa sola bakındığını gördüm. Çöp dökme yerinen biraz daha ileride olduğunu ifade ederek, başka yere dökmemesi için dikkatini çekmiştim. Cevap olarak ‘Alemden beni gördün’ demişti.
Kendi yaşam alanımızı, evimizi temizlerken çöplerimizi gelişi güzel bir şekilde çevreye atmamalıyız. Bu konuda hatırlatıcı ve eğitici sloganların basın-yayında yer alması yararlı olacaktır. Temizleyelim ama yeniden temizleme hareketine gerek kalmaması için koruyalım. Çevre temizliğini devamlı kılmak için sloganımız ‘Haydi temizleyelim, koruyalım ve kirletmeyelim’ olsun.