Koronavirüs bulaşmasın diye evlere kapandık.

Devlet ve sivil halk önlemlerini aldı ve almaya da devam ediyor.

Yani, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birlikler ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da kendilerine göre üst düzey önlemlerini aldı elbette.

Zira, askeri birlikler bu gibi salgınlarda, yeri gelir en güvenli topluluklar olurken, yerine göre de ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceği yerler haline geliverir.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın yayın organı olan Radyo Güven’de iki gün önce yayınlanan Poliklinik Özel programında, meslektaşlarımdan biri bir mülakatta bulundu. Güvenlik Kuvvetleri’nde görev yapan bir meslektaşımdır kendisi.

Koronavirüs ile ilgili söylemlerinden öne çıkanları sizlerle paylaşıyorum:

Herkese düşen görevin, bilim adamlarına aşıyı ve tedaviyi bulmaları için zaman kazandırmak olduğunu, bunun için de virüsün yayılmasını engellemek için belli bir süre izole yaşanması gerektiğine işaret etti.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu virüsün duyulduğu ilk andan itibaren çok ciddi tedbirler aldığını ve almaya da devam ettiğini söyledi.

“Hem askerler, hem görevli personel şu an izole olmuş durumdadır. Hepimiz izoleyiz, çalıştığımız yerde oldukça iyi korunuyoruz.’’ dedi.

“Biz hem kendimizi korumak adına, hem de askerlerimizi korumak adına tüm Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı çalışanları kendisini izole etmiş durumdadır.” dedi.

‘’Kendimiz ayrıca, çalışan personel olarak dışarıda sadece evimizdeyiz. Markete bile gitmiyoruz. Sadece, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kendi marketlerinden ve kantinlerinden alış veriş yapıyoruz. Kesinlikle şu an çalışan kimsenin dışarıyla teması yoktur.” da dedi.

“Pile dahil, tüm dış birliklerdeki askerlerin sağlık taramasının da yapılması için sürekli ziyaretler gerçekleştiriliyor ve askerlerin düzenli olarak ateşleri ölçülüyor. Muayenelerini yapıyoruz. Herhangi bir şikayetleri olursa daha detaylı bir muayeden geçirip gerekli yere gönderiyoruz.’’ Açıklamalarında da bulundu.

Değerli okurlar;

Ben de bir eski askeri doktor olarak rahatlıkla söylerim ki, askeri birlikler, biyolojik, kimyasal ve benzeri saldırı ve salgın durumlarına, yılların değil, onyılların tecrübesi ile yaklaşır. Bunda hiçbir sorun yok.

Asıl sorun, bu açıklamayı yapan meslektaşımın, Gazimağusa’daki bir özel hastanede, hasta muayene etmeye hasta takiplerine devam ediyor olmasıdır!

Koronavirüs ile mücadelede, o kadar emeğin sarf edildiği bir askeri birlikte, izolasyon tedbirlerine taban tabana aykırı bir durum yaşanıyor şu an! Açıklamasında belirttiği gibi, evine değil, özel hastalarına gidiyor bu meslektaşım.

Özel hastasına bakıp bakmaması sorunu değil bu sorun.

Allah korusun, bu sorun, askeri birliklerden birisine bu virüsün, yoğun hasta giriş çıkışının olduğu özel hastaneden, askeri birliğe yine kendisi aracılığı ile taşınması ve birçok askere, tabiri caizse ‘’pisi pisine’’ bulaştırılması riskinin büyük olduğu konusudur!

Askeri yetkililer bu gizli Koronavirüs tehlikesini derhal araştırmaya ve gereken tedbirleri almaya çağırıyorum.

Aksi durumda, bir askeri birliğe sızacak Koronavirüs’ün, ülkemizde doğuracağı kaosu düşünmek bile istemiyorum!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899