Yaşamın devamının , beslenmeden geçtiği herkesin malumudur. Ancak ne kadar sağlıklı gıdalarla beslenmekteyiz. Biliyor muyuz? Hayır. Arada gazete manşetlerine düşen gıda denetimleri ile bilgiler dışında bir bilgi yok.
Son haberlerden anlaşılıyor ki, üzerinde limitlerden fazla kimyasal kalıntı olan ‘cennet hurması’ denen meyveler ülkeye girmiş. Ancak piyasaya dağıtımı yapılmadan zararlı oldukları anlaşılmış. Sadece bu mu acaba? Denetimden kurtulan yok mu diye düşünür insan.
Gıdalar, canlıların hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli maddelerdir. Bazı gıda maddeleri yetiştirilirken, ürüne zarar veren böcekler gibi zararlılara karşı bazı kimyasallar kullanılmaktadır. Yani zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde veya maddelerden oluşan karışımlar vardır. Bunlara da pestisit denir.
Haberlere göre, yapılan denetimler sonucu 324 kasa cennet hurmasında limitlerin üzerinde pestisit bulundu. Yani insan sağlığına zararlı miktarda kimyasal bulundu. Geri gönderilmesi için konteynerde tutulmakta iken bunların piyasaya sürülmesi için uğraşanlar ihbar sonucu yakalanmış. Peki bu hurmalar geri gönderilmiş olsa üzerindeki zehirler ortadan kalkacak mıydı? Niçin imha edilmediler?
Bu konudaki haberler bir çok gazetenin ön sayfalarında yerini aldı. Tedbirler alındı ve insanımız bu kez zehirlenmekten kurtuldu. Ancak diğer zamanlarda durum ne? Yeterince gıda denetimleri yapılıyor mu? Hiç sanmıyorum. Çünkü ülkede ailesinde kanser hastası olmayan insan kalmadı. Biz ise insanlarımız öldükçe sadece ah vah etmekteyiz. Ancak kanserin nedenlerini sorgulayan herhangi bir devlet mekanizması var mı? Yok. Devlet birim kurup hastalığın kaynağını bulacak araştırma içine girdi mi? Bu güne kadar duymadım. Kanser hastalarının tedavilerinin çoğunu da sivil toplum örgütleri organize etmektedir.
Açın gazetelerin ölüm ilanı sayfalarını bakın. Amansız hastalıktan ölümlerle dolu. Eski bir alışkanlık mıdır nedir, ‘kanserden öldü’ demekten çekinildiği için ‘amansız hastalık’ diye yazılmaktadır.
Kanser hastalığı karşısında atılan güzel bir adım da söz konusu. Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde Kanser Savaş Birimi Erken Tanı ve Tarama Merkezi açılması oldu. Burada insanlar senede veya iki senede bir, kanser hastalığı açısından kontrolden geçirilmektedirler. Güzel bir uygulama, ancak yeterli mi? Ülkede sadece bir yerde olduğundan yeterli olduğunu sanmıyorum. Çünkü kontrol zamanları geldiği halde aranmayan insanlar olduğunu duyuyoruz. Belki de diğer kazalarda da erken tanı merkezleri açmak gerekir.
Bunun ötesinde üretimden tüketime kadar geçen süreçte gıda üretimleri denetlenmelidir. Üretim yapılırken kullanılan suni gübreler, besleyiciler ve zararlılara karşı atılan ilaçlar limitler içinde mi bakılmalıdır. Gıdalar piyasaya sürülmeden önce gerekli kontroller yapılmalı ve sağlığa aykırı bir şey yoksa piyasaya sürülmelidir.Varsa da imha edilmelidirler. Kimyasalları limitlerin ötesinde kullananlara da gereken cezalar verilmelidir. Geçmiş yıllarda görevlilerin köyleri ziyaret ederek üreticileri bilgilendirdiklerini hatırlarım. Şimdi ise yok. Bütün tedbirleri almak ve güvenli gıdalar üretilmesini sağlamak ve bu suretle de sağlıklı bireyler yetiştirmek zorundayız.