Dinler insanlığın, imandan uzak gerici, insani kültürden uzak kültürleştirilmeye zorlanan, bölen, öldüren, hiç bir kitapta yazmayan ancak birilerinin sapkın zihni ile rüyalarında gördüklerini, insanlığa mal edip tüm hayatı imansız inanmaya zorlayıp karartan dinler.
* * *
Orta çağ karanlığında, hristiyanlık dindarlığı adı altında katolik kilisesi bağlı engizisyon mahkemeleri, insan kıyımı yapıp imandan uzak şekilci kalıplarla, direk hiçlik üstüne kurulu yasaları dayatarak insanları, insanlık dışı bir şekilde yargılayıp infazlarını gerçekleştiriyordu.
* * *
Bu neredeyse 1000 yıl süren orta çağın, gerici yapısı bu kadar karanlık olmasına rağmen, dönemi bitiren savaşların ardından avrupa gelenekselciliği bir tarafa bırakıp, yenilikçi adımlar atarak kendi sitelerini kurmayı ve bir medeniyet yaratmayı başardılar.
* * *
Bu yeni sitede ki, ilerici düşünceler pek tabiki Yunan medeniyetinin filozoflarının, düşünce ve sonuçlarının çevirilerinin de müthiş bir payı vardı. Bilim, felsefe, ekonomi, sosyal yapı, üretim, tüketim vs gibi daha bir çok yaşamsal olarak yürütülen hayat biçimi şekillendi. Burada ki anlatımda pek tabiki yüzeysel bir biçimde kendi yorumum işlenmektedir. Pek tabiki daha derin işlenirse, konumuzu fazlasıyla uzatıp başka meselelere girmemizi gerektirecektir.
* * *
Temelinde orta çağın insani yıkımı, yine o dönemin eserlerinde ki anlatım da daha net ve daha anlaşılır bir biçimde hissedilmektedir. Bu gün avrupada yaratılan medeniyetin temelleri işte o dinin imandan uzak, esir tutuğu insanlığın anlayışından sıyrılıp, yaşam gereyi kendini daha iyiye taşıyabilmesi için, imanın dokunulmadan yerinde kalması ve devlerlerin tüm halklarının refahını her yönde ileriye taşımasını sağlayan alanı yaratması ile olmuştur.
* * *
Evet halen dinin varlığı hissedilmektedir, ancak bu kez işler çok farklıdır. Kimse kimsenin başını kesmiyor mesela, eğer ki yaparsa bu şeriat gereği görülmez, vahşice işlenen bir cinayet olarak görünür. Ve yargılanarak bazı ülkelerde idama kadar giden bir sürece yol açar.
* * *
Peki orta doğuda neler oldu, yine bu da tüm genelin kendimce yorumudur. İslamla birlikte, yeni bir site doğumu başladı ilk başta her şey yolunda gidiyor gibi bir hava var. Daha sonra imanın kimde olduğu belli olmadığından, sitenin yöneticileri kimin hain, kimin dindar ve ya kimin kafir olduğunu anlamakta zorlandıklarını düşünerek.
* * *
Kutsal kitabın ilk emri olan ‘’Oku!’’ Ortadan kaldırıldı, yine kitapta yeri vardı bu emrin, ancak anlamı değiştirilerek, ‘’Oku’’ emirini yalnızca o kitabı oku manasına çevirip hiçleştirdiler. Çünkü okumak sorgulamaktı, ve onlar bunu pek tabiki istemiyorlardı.
* * *
Daha sonra yine imana bağlılık gereği denilip, hiç bir dini metinde yeri olmayan, anlamı kaçırılan tüm metinlerin. İnsanları kolay yönetebilmek amacı ile, bir sürü yasa dedikleri şeriat kuralını hayata geçirdiler. Din artık iman değildi, din artık şekilcilikidi, neye inandığının bir önemi yok, şeklin bendense, bendensindir mantığı ile her yere ölümü getiren, anlamsız yaşam koşulları sağlayan, eşitliği yok eden Şeria canlanmış oldu.
* * *
Daha sonra yine Yunan filozofların kitaplarının çevirisi yapılarak, orta doğu topraklarına gelmesi ile, Gazzali, ibn Rüşt, İbn-i Sina vs gibi islam filozoflarının varlığı ile islam aleminde bir altın çağ yaşanmıştı ( 8-13. Yüzyıllar arası) ve bu dönemde bitirilerek, yine islam alemi üstüne kara bulutlar çökmüş, tanrının ‘’Oku’’ emiri yine silinmiş. Sorgulama yasaklanmış, kan, göz yaşı, gericilik ve insanı insan yapan değerlerden uzak ne varsa getirilmiş, iman yine Dine teslim olmuştu.
* * *
Ve üstünden geçen yüzlerce yıla rağmen, orta doğu asla aydınlanmayan, güneşi doğmayan bir kara parçası oldu. Din adı altında milyonlarca insan katledildi. Şeriat adı altında binlerce kadın katledildi ve halen bu gün, beni bu yazıyı itmeye zorlayan, yine şeriatı gereği ve yalnızca elitleri değil halkı katleden zihniyetle, bir kız cocuğu taşlanarak öldürüldü.
* * *
Din şeriatı gereği değildir, din imanı gereği inanca en yakın ruh halidir. Laiklik bir medeniyetin hassas terazisi ve kurucusudur, din uğruna bilimden, felsefeden, ahlaktan uzak bir yaşam karanlığa balıklama dalmak olur.

Bilimle kalın….

Behiç Anibal…..