Dünyada yaşamın oluşması ve de canlıların yaşama başlaması ile birlikte sevginin de oluştuğunu düşünmekteyim. Konuşan hayvanlar olarak nitelenen insanlar birbirlerine sevgilerini söz ve hareketlerle ifade ederken, diğer hayvanlar da hareketleri ve çıkardıkları seslerle sevgi ve duygularını birbirlerine iletmektedirler.
En başta kediler, özellikle sahiplerinin ayaklarına sürünerek ilgi ve sevgilerini göstermeye çalışmaktadırlar. Köpekler ise sahiplerine kuyruklarını sallayarak ilgilerini göstermektedirler. Yaşamımızdaki bir çok hayvanın sahiplerine veya birbirlerine sevgilerini gösterdikleri bir çok olaya rastlamışızdır. Ölen eşinin yanından ayrılmayan kuşu, ölen sahibinin mezarı başından ayrılmayan köpeği ve benzerlerini televizyonlarda zaman zaman görmek mümkün.
Şubat ayının 14.cü günü sevgililer günü olarak kutlanmaktadır. Sevgililer günü, her yıl 14 şubat günü bir çok ülkede kutlanan özel bir gündür. İnternet bilgilerine göre, kökeni Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir gün olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda Aziz Valentin Günü olarak bilinir. Valentin kelimesi, batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamında da kullanılır. 14 şubat 1800 yıllarında Amerikalı Esther Howland’ın ilk sevgililer günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı bir gün olmuştur.
Günümüzde bazı toplumlarda sevgililerin birbirlerine hediyeler aldığı kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 şubat günü tüm dünyada bir milyar civarında kart gönderilmektedir. Cep telefonlarının da insan hayatına girmesi ile bir çok kişi sevdiklerine telefonlarla mesajlar gönderir olmuştur. Bunun yanı sıra hediye ve çiçek satışları da bu günde artmaktadır. Sevgililer gününde hemen herkes sevgilisine veya eşine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler verir.
Son yıllarda sevgililer günü ülkemizde de yoğun şekilde kutlanılır olmuştur. İnsanlar, sevgilerini sadece senede bir gün değil her zaman ifade etmelidirler. Bunun için herhangi bir hediyeye de gereksinim yoktur.
Sevgi sözcüğü gündeme geldiğinde bunun sadece aşıklara mahsus olduğu sanılır. Oysa sevgi her yaşta her ortamda olmalıdır. Örneğin büyükten küçüğe, insandan insana, insandan hayvana. Sevgi gösterildiğinden büyüyen ve daha parlak olan çiçekler de var.
Hayatın gerçeği şu ki, 14 şubatta hatırlanan bu söz ve davranışlar, hayatın her safhasında olsa dünya daha bir sevilir olacaktır.
Severek evlenen çiftler an gelir birbirlerine kızgınlıklarından sevgi sözcüklerini öyle bir ses tonu ile ifade ederler ki, ‘sevgin batsın senin’ anlamı çıkmaktadır. Sinirlenerek laf söylemek yerine, sabır ve hoşgörü ile hareket edilmesinde yarar vardır. Sevgi üzerine bir çok şiir şarkı, kitap var. Güzel duyguları ifade eden bir çok şarkı ve de türkü mevcut. Ancak, sevgi sözüne zıt ifadeler de söz konusu. Bir örnek ise, ‘Seni sevmeyen ölsün’. Sevginin güzeli karşılıklı olanıdır. İnsanların bazıları kendilerini sevmeyenleri zorla sevdirmeye kalkarlar. Bunu da şiddet kullanarak yapmaya çalışırlar. Zorla sevgi mi olur? Karşılık görmemesi halinde de, sevdiğini söylediği kişiyi öldürmeye kadar varan tavırlar içine girenleri haberlerde görürüz. Bu esasında eğitimsizlik ve hoşgörüsüzlükten ileri gelmektedir.
Sevmek, evrensel bir duygudur ve herkese lazımdır. Aynı dille konuşulmasa bile, insanlar bir birlerine sevgilerini, öpücük vererek, elleri ile kalp işareti yaparak gösterebilmektedirler. Sevgi insanlar için bir yaşam kaynağıdır aynı zamanda. Özellikle ciddi hastalığı olanların, kendilerine gösterilen sevgi ile hayat bulduklarını ve iyileştiklerini çoğu kez basından okuduk.
İnsanlar birbirlerine karşı sevgi, saygı ve hoşgörü içinde olurlarsa yaşam daha iyi olur diye düşünüyorum. Sevin ve sevilin. Her gününüz sevgi dolu geçsin.