Almanya
Deutsche Telekom, 18 Mart’ta Robert Koch Enstitüsü (Almanya’nın CDC’nin versiyonu) ile veri paylaşacağını açıkladı.

Deutsche Telekom “Bununla insanların ülke çapında, devlet düzeyinde ve hatta toplum düzeyinde nasıl hareket ettiğini modelliyor.

Tayvan
“Elektronik çit” adını verdiği uygulamayı etkinleştirdi. Cep telefonu verilerini izleyen hükûmet, evde karantinada kalması gereken bir kişinin evden ayrılması hâlinde polis 15 dk içinde müdahale ediyor.

Singapur

TraceTogether adlı kişisel takip uygulaması geliştirdi. Uygulama sayesinde "virüs taşıyan hasta kişiler hakkında, 2 metre çapındaki diğer insanlara uyarı mesajı gönderiliyor.

Sistem kablosuz bluetooth teknolojisi ile çalışıyor.

Belçika
Hükûmet, 11 Mart’tan itibaren yerel telekom şirketlerinin anonimleştirilmiş verilerini kullanmaya başladı.

Halkın yoğun olduğu yerler ve kullanıcı hareketlerindeki anormallikler izleniyor.

İsrail

Kanun çıkardı .İsrail Güvenlik Ajansı artık kişilerin telefonlarını izlemek için mahkeme emri almak zorunda kalmayacak.

Virüs taşıyanları istilacı olarak tanımladı ve “Daha önce teröristlere karşı uyguladığı tedbirleri uyguluyor. Etkilenenlerin mahremiyetini ihlal edeceğiz” denildi.

İran
Hükûmet kullanıcıların gerçek zamanlı konum verilerini toplayan bir koronavirüs teşhis uygulamasını onayladı. İran, vatandaşlarına bir hastaneye veya sağlık merkezine gitmeden önce AC19 adlı uygulamayı yüklemeleri konusunda uyarıyor.

Uygulama sayesinde bir dizi evet veya hayır sorusu sorarak kullanıcıya koronavirüs teşhisi koyabildiği belirtiliyor.

İtalya
Koronavirüs salgınının en ağır darbe vurduğu ülke olan İtalya, anonim konum verileri toplamak için anlaşma imzaladı. 18 Mart itibarıyla yürürlüğe giren sistem sayesinde İtalya, 40 bin vatandaşını karantinayı ihlal etmekle suçlayıp kanuni işlem uyguladı.

Polonya
20 Mart’ta Polonya hükûmeti “Ev Karantinası” adlı yeni bir uygulamaya geçti. Amaç, 14 gün boyunca kendilerini karantinaya alması gereken insanların yerinde kalmasını sağlamak.

Hükûmet insanların karantina kurallarını ihlal etmemeleri için coğrafi konumlu selfieler çekip göndermelerini istiyor.

Kullanıcı 20 dakika içinde yapmazsa, polis tarafından uyarılıyor. Polonya hükûmeti, yurt dışından dönen insanlar da dâhil olmak üzere karantinaya alınan şüpheli hastalar için otomatik hesaplar oluşturuyor.

Güney Kore

Hastaların bulunduğu yer hakkında ayrıntılı bilgileri hem topluyor hem paylaşıyor. Bireylerin telefonlarını izleyerek ve diğer vatandaşların herhangi bir koronavirüs hastasıyla iletişime geçip geçmediklerini kontrol etmelerini sağlamak için halka açık bir harita oluşturdu.

Hükûmet bu program sayesinde virüsü taşıyanlarla temasa geçebilecek insanlara uyarı mesajı atıyor.

KKTC

Sağlık Bakanı Pilli yaptığı açıklamada, 45/2018 Sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın 36’ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, ülkeye gelecek her kişinin KKTC’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 14 gün süreyle kendilerini evlerinde izolasyon altında tutmalarının bir yasal zorunluluk olduğunu belitti.

Bu uygulamanın kişilerin kendi iyilikleri, çevresindekilerin ve tüm toplumun sağlığı için bir zaruriyet olduğunu hatırlatıldı. Kişilerin evde bulundukları bu süre boyunca sağlık personeli tarafından telefonla veya ziyaret edilerek günlük takiplerinin yapılacağını kaydetti.Kontrol konusunda Muhtarlarada yetki verildi.

Bilim değilde siyaset yönetirse bir ülkeyi.İnanın Corona öldürmez siyaset öldürür.