Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli 15 Kasım’da ülkemizi ziyarete gelecekler.

Ziyaretlerinin önemli duraklarından birisi de Acil Durum Hastanesi olacak.

Açılış sırasında, KKTC’nin sağlık tarihine geçecek (belki de yön verecek) önemli açıklamaların yapılacağını düşünüyorum.

Acil Durum Hastanesi’nin açılışında kimlerin konuşacağı kadar kimlerin katılacağı da önemli.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar başta olmak üzere, birçok siyasetçi ve bürokrat bu açılışta bulunacaktır.

Peki sağlık kanadında kimler olacak?

KKTC Sağlık Bakanı Sayın Dr. Ali Pilli. Diğerlerini o gün öğreneceğiz.

Sağlıkçılardan kimler katılırsa katılsın, Acil Durum Hastanesi’nin açılışına mutlaka iki doktorun daha katılması gerekiyor.

Bunlardan biri Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Sayın Dr. Özlem Gürkut, diğeri ise Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) Başkanı Sayın Dr. Yonca Morris.

Sebebini merak edenleriniz olabilir, açıklayayım.

Ülkemizde sağlığın siyaseten idaresi Sağlık Bakanlığı’ndadır.

Ancak, ülkemizde doktorluk yapabilmek için doktorluk diplomalarını onaylayıp izin veren kurum KTTO’dur. Buraya üye olmadan ülkemizde kesinlikle doktorluk yapamazsınız.

Diğer taraftan, KTTB üyeliği için düzenli aidat ödenmesi yasal zorunluluktur. Aidatlarını ödemeyen hangi doktor olursa olsun üyelikten çıkarılır ve ülkemizde doktorluk yapma hakkı elinden alınır.

Ayrıca KTTB, gerek tıp doktorları ve gerekse diş doktorlarının çatı kurumudur.

Özetle, ülkemizdeki tüm tıp doktorların meslek icrası ile ilgili ‘’yasal söz sahibi olan’’ en tepe kurum KTTB ve KTTO’dur.

Acil Durum Hastanesi çok güzel oldu ama idari yapısının nasıl şekilleneceği, orada çalışacak doktor ve hemşirelerin nasıl ve nereden temin edileceği, organizasyonun nasıl yapılacağı konuları netlik kazanmadı.

Bu soruları daha önce ben de sordum, geçtiğimiz günlerde eski başhekimlerden Sayın Dr. Bülent Dizdarlı da sordu. Ama cevapları bilen yok.

Bu soruların cevaplarını, sağlığın idari başı olan Sayın Sağlık Bakanı da bilmiyor, doktorların başları Sayın Dr. Özlem Gürkut ve Sayın Dr. Yonca Morris de bilmiyor. Belli ki başka işlerden fırsat bulup da bu konuda bir araya gelerek kafa yormamış/yoramamışlar!

İşte bu yüzdendir ki, Acil Durum Hastanesi’nin açılışına Sayın Dr. Özlem Gürkut ve Sayın Dr. Yonca Morris de, ‘’tüm tıp doktorlarının başı olarak’’ katılmalıdırlar.

Orada söz alarak, kendilerine bağlı doktorların organizasyonunun nasıl olacağını Sayın Erdoğan’ın huzurunda herkese sormalıdırlar.

Eğer projeleri varsa, ülkemizin doktorlarının Acil Durum Hastanesi’nde en verimli nasıl çalışabileceklerini, işin içinde tecrübelenmiş kişiler olarak, Sayın Erdoğan’ın ve Sayın Sağlık Bakanı’nın gözlerinin içine bakarak izah etmelidirler.

Yok eğer o günkü açılışa doktorların yasal başları davet edilmez, davet edilip de konuşma hakkı onlara verilmezse, o zaman da kamuoyunun karşısına çıkıp, ülkemizdeki tüm doktorlar adına gerekli tepkileri gözlerini kırpmadan göstermelidirler.

Acil Durum Hastanesi’nin açılışı sıradan bir açılış olmayacak.

Orada kırmızı kurdele kesilirken, ülkemiz sağlık sisteminibugüne kadar besleyenanomalili plasentanınbağı da kesilecek!

Sayın Dr. Özlem Gürkut ve Sayın Dr. Yonca Morris orada‘’tüm doktorların başı olarak’’ bulunmalı, meşru konumlarını ispatlamalı.

Orada, Sayın Erdoğan’ın bulunduğu ortamda, seslerini çıkarmalı!

O açılışta sağlığın başındakilerin sesleri kesilirse, gün gelir sağlığın kökü de kesildiğinde, varlık nedenlerinin yine kendi meslektaşları ve halkımız tarafından sorgulanacağı da akıllardan çıkarılmamalı…

İletişim: 0542-8529899