Dün, yani 26.11.2018’de, KKTC saati ile 21:50 sularında insanlık tarihi için çok büyük bir olay daha gerçekleşti.

Mars’ın geçmişini araştırmak üzere, In Sight uzay aracı, 6 aylık yolculuğunun sonunda, Mars gezegeni üzerine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. İnişinden yaklaşık 3 dakika sonra da Mars’a inişle ilgili ilk fotoğrafı da gönderdi. Tam 7 sene çalıştı bu projeye NASA.

İşte o tarihi kare:

Bu yazıyı okuduğunuzda, InSight, güneş panellerini de açmış olacak. Ve insanlık için görevine başlayacak. Hem de taaa Mars’ta!

Tam 7 yıl süren bir emek. Dünya’dan Mars’a bu kadar başarılı bir şekilde uzay aracını indirebilmeyi, İstanbul’dan Londra’daki bir basket potasına basket atmaya denk bir başarıya benzediğini söylüyor bilim insanları. Helal olsun!

Diğer taraftan, gözlerimizi 26 Kasım 2018’e çevirdiğimizde, KKTC meclisinde Gazimağusa Emirnamesi konuşuluyor. Kimin, nereden, ne kadar pay alacağı kavgası aslında.

Bir taraftan, insanoğlunun Mars hayalinin gerçekleşmesini gıpta ile izlerken, diğer taraftan, aynı insanoğlunun, daha ‘’kendi yaşadığı toprağı’’ bile nasıl ‘’üleşeceği’’ tartışmalarında boğulmasından utanıverdim.

Bu ülkede, gençlerimize ne bırakabiliyoruz ki diye düşündüm…

Bilimi mi?

Kendilerine güveni mi?

Barışı mı?

Geleceğe umutla bakmalarını mı?

Hayallerini mi?

Hiçbirisini! Belki de sadece, kendi mezarını kazmış bir KKTC’yi…

‘’Millet gider aya, biz gideriz yaya’’ derdik eskiden.

Dün değişti o laf…

Mars’a da gidildi artık…

Kısacık ileri görüşlülüğünüzle çıkarın bakalım emirnameleri sayın siyasiler. Yaşama umudu kesilmiş hastayla ilgilenme misali, yalancıktan yönetiverin devleti bakalım…Yiyin birbirinizi Meclis’te! Geleceği, ufkun ötesini görenler, emirnamenin ‘’hasını’’ size ‘’Mars’’tan gönderecekler…

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899