Etiyopya’da iklim değişikliği ile mücadele için kurulan Yeşil Miras İnisiyatifi (Green Legacy Initiative) 12 saatte 350 milyon ağaç dikerek bir rekora imza attı.

Ciddi kuraklık sorunu yaşayan ülkede hedef, iklim değişikliğinin etkilerini karşılayacak kadar fazla ormanlık alan oluşturmak.

Kosta Rika ve Hindistan da iklim değişikliği ile mücadele için yoğun olarak ağaç dikimi yapan ülkeler. Hindistan daha önce bir günde 50 milyondan fazla ağaç dikerek bir rekora imza atmıştı.

Bu tür haberleri okuyunca acaba bizde yapabilirmiyiz diye düşünmeden edemiyor insan .

Karbon ayakizi (Carbon Footprint) İnsan faaliyetleri nedeni ile doğrudan ve dolaylı olarak ortaya çıkan toplam sera gazı miktarı olup, genellikle ton eşdeğer karbon dioksit (CO2) cinsinden ifade edilir.

İnsan faaliyetleri ile oluşan karbon ayak izlerinin doğal yaşamda bulduğu somut karşılığı, özetle küresel ısınma, iklim değişikliği ve bunlara bağlı olarak doğal yaşamın yok olması olarak tanımlamak mümkündür.

Küresel ısınma, çevre ,ağaç diye başlayan haberler çok merak uyandırmıyor nedense.

Dolayısı ilede bu tür yazıları okuyanı çok yok.

Henüz işin ciddiyetini anlamamış olmamızdan kaynaklanan bir durum olsa gerek ki Cinayet, paparazzi haberleri yarışma programları daha önemli.

Yinede sonuçlarını düşündüğümde içim acıyor.

Bunun içinde yazmadan edemiyorum.

Belki 3-5 kişiden daha yardım alabiliriz diye farkındalık yaratmak bizimkisi.

Sera gazlarının sebep olduğu iklim değişikliğinden kaynaklanan küresel ısınma bugün dünyanın önünde bulunan en önemli sorunlardan biri.

Belki hemen yarın başımıza gelmeyecek diye rahat olabiliriz fakat zamanımızın günden güne daraldığı ortada.

Sıcaklıklar günden güne artıyor , sıcak günler çoğalıyor.Buzullar eriyor.Fırtınalar aniden bastırıyor. Sağnak yağmurlar herşeyi yıkıp geçiyor.

Sonuçları daha çok Yoksulluk, açlık, kuraklık ve ölüm olacak.

Ülkeler bu konuda önleyici tedbirler almaya başlamışlarsada bir tek bunu beklemenin yeterli olmayacağını tüm bilimsel çalışmalar söylüyor.

Ben ne yapabilirim diye düşünüyorsanız bu soruya cavap ise önce bireysel karbon ayak izinizi hesaplamaktan geçiyor.

Böyle bir düşünce ile bende karbon ayak izimi hesaplamanın doğru olacağını düşündüm.

İnternette bu iş için oluşturulmuş hesaplama araçları mevcut.

Hesaplamaların kaynağı;

DEFRA (İngiltere Çevre,Gıda ve Tarım İşleri Departmanı) ve EPA (ABD Çevre Koruma Ajansı) 'nın ölçüm kombinasyonlarına dayanmakta.

Çevreci olmakla övünen biri olarak çıkan sonuç beni açıkçası çok mutlu etmedi Çünkü çıkan sonuçlar hernekadar Kıbrıs ortalamasının altında olmasına rağmen Dünya çapında hedeflenen kişi başına düşen karbon ayak izi miktarının hala 2 katı.

Kişisel çabamla yapabileceğim ancak bu .Biraz çaba ile belki bunu solar enerji kullanarak ve ambalajlı ürünleri azaltarak 3’ lere indirebilirim diye düşünüyorum fakat bunun daha da aşağılara çekilebilmesi için etkin hükümet politikalarına ihtiyaç olduğu bir gerçek...

Hesaplama oldukça basit ilgili web sayfasına giriyorsunuz

Ülkenizi seçtikten sonra sırasıyla diğer istenenleri giriyorsunuz sizinle önce bazı verilerde paylaşılıyor

  • Kıbrıs için kişi başına düşen karbon ayak izi miktarı, 2010 verilerine göre 7 ton, 2002 verilerine göre 7,1 tondur
  • Endüstrileşmiş ülkelerde kişi başına düşen karbon ayak izi 11 tondur.
  • Dünyada kişi başına düşen karbon ayak izi ortalaması 4 tondur.
  • Dünya çapında hedeflenen kişi başına düşen karbon ayak izi miktarı 2 tondur.

Hesaplama sonucunda sağolsunlar beni başka bir sayfaya yönlendirdiler.

Karbon ayak izinizi İngiltere'deki ana şirketimizin size sunduğu değişik alternatifleri kullanarak telafi edebilirsiniz diyor.

Ve en sonundada bir bilgi notu veriliyor.

Bir ağaç yaşadığı sürece yaklaşık 0.73 ton CO solur. Ürettiğiniz 5,589 ton CO2'i ağaç dikerek telafi etmek için yaklaşık 8 adet ağaç dikmeniz gerekmektedir.

Küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunmak için ağaç dikmek yalnızca bir öneri gerekli ama yeterli mi .

Hayır.

Peki Daha neler mi yapabiliriz.

Uçak yolculuğu ile ulaşım karbon ayakizinizi arttırak faktörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle altermatif ulaşım araçları ile gidebileceğiniz yerlerde uçak yolculuğu tercih etmeyin.

Eğer uçakla uçmak zorundaysanız aktarmalı uçuşları değil direkt uçuşları tercih ederek emisyonların azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. 1 saatlik bir uçuş = 182 kilo CO2e

Fosil yakıtlar yerine, elektrik ve güneş enerjisi ile ısınmayı tercih edin. 1 kg kömürün Karbon Ayak İzi: 2,87 kg CO2e’dir

Su vb. doğal kaynakları yeterli düzeyde kullanarak ve su verimliliği sağlayarak karbon ayakizinizin azaltılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Bulaşıkları elde yıkıyor ve çoğu kimsenin yaptığı gibi suyu sürekli akıtıyorsanız, o zaman = 8 kilo CO2e, makinada yıkıyorsanız = 0,9 kilo CO2e karbon ayak izi bırakıyorsunuz demektir.

Sebze ve meyveleri mevsimi dışında tükettiğinizde veya ithal ürünler tükettiğinizde, bu ürünlerin daha fazla enerji kullanılarak üretildiği veya ülkemize getirildiği, bu nedenle de karbon ayakizinizi arttırdığı gerçeğini aklınızdan çıkartmayın. Pirinç karbon ayakizi en yüksek tarımsal gıda olup, 1 kg Pirincin Karbon Ayak İzi: 4 kg CO2e’dir.

Daha az kırmızı et tüketin. Kırmızı et üretiminde kullanılan metan gazı 20 yıllık periyodda CO2 gazından 72 kat daha fazla atmosfere zarar vermektedir. 1 kg Sığır Etinin Karbon Ayak İzi: 34,6 kg CO2e’dir.

Ve tabii ki Ağaç dikin.

Dikilen her ağaç için yılda 12 kg CO2 emilimi sağlanabilmektedir.