Yunanistan'daki erken genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) yüzde 35,47 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.

TSİ ile 21.40 itibarıyla sayılan yüzde 27,88 oyun yüzde 28,82'sini elde eden Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada bulunurken, yüzde 5,5 ile 6,5 arasındaki oy oranlarıyla POTAMİ Partisi ile aşırı sağ Altın Şafak Partisi üçüncülük için yarışıyor.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,29, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,98 ve Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) 4,7'lik oy oranlarıyla parlamentoya giriyor. Eski Başbakan Yorgo Papandreu'nun partisi Demokratik Sosyalist Hareket'in (KIDISO) oy oranı ise yüzde 2,55 civarında bulunuyor.

Partilerin parlamentoya girebilmeleri için yüzde 3'lük ülke barajını aşması gerekiyor. 

KUTLAMALARA BAŞLADILAR
Yunanistan'da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi önde götüren Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) taraftarları başkent Atina'da kutlamalara başladı.

Klafthmonos Meydanı'nda SYRIZA'nın seçim merkezinin önünde toplanan partililer ilk sonuçları alkışlarla karşıladı ve "Sol'un saati geldi" sloganlarıyla zafer kutlamalarına başladı.

Seçim merkezinde kalabalığın gitgide artmasından dolayı meydana açılan yollar kapandı. Sonuçları İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya'dan sol parti temsilcilerinin de izlediği gözlendi. Alman Die Linke Partisi temsilcisi Roland Cerman, kutlama meydanında yaptığı açıklamada "Buraya kemer sıkma politikalarına karşı mücadele vermek için geldik, Yunanistan'daki değişim hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın politikalarına değişiklik getirecek" dedi. Die Linke temsilcileri "Yunanistan'dan başlayıp Avrupa'yı değiştireceğiz" yazılı pankartlar taşıdı.

Zafer konuşması yapması beklenen SYRIZA lideri Aleksis Çipras, sosyal medyada yazdığı mesajda, seçimi, "Umut kazandı" diye yorumladı.
Editör: TE Bilisim