Interfax’a özel açıklamada bulunan Puşkov, “ABD, BM Güvenlik Konseyi kararının gerekmediğini söyleyen Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve bir kısım Arap Birliği ülkeleri tarafından destekleniyor… ABD Beşşar Esed rejimini kınamanın çok ötesinde. ABD, Güvenlik Konseyi kararı olmadan hatta bazı durumlarda müttefiklerinin de desteği olmadan Suriye’yi vurmaya hazır olduğunu açıkladı.” hatırlatmasında bulundu.

İngiltere parlamentosundan David Cameron’un Suriye karşıtı koalisyonda yer almayı reddetmesinin ABD açısından önemli bir darbe olduğunu da kaydeden Puşkov, “Cameron heyecanlı bir şekilde Tony Blair’in ayak seslerini takip ediyordu. Bu ABD ve Suriye karşıtı koalisyon açısından bir darbe oldu.” dedi.

SURİYE ORDUSU S-300’LERE SAHİP OLABİLİR

İnterfax’a açıklamada bulunan askeri bir kaynak ise Suriye rejiminin çok güçlü bir hava savunma sistemi olduğunu, S-200, Buk-M1-2, Buk-M2E, Pantsir-S1E, S-125 Neva ve S-125M Pechyora gibi füzelerin yanı sıra S-300 füze savunma sistemlerine de sahip olabileceğini söyledi. Kaynağa göre Suriye’nin 1000’den fazla füze savunma sistemi ve 5 binin üzerinde farklı hava savunma silahı var. Bu durumda ABD ve Suriye karşıtı koalisyona Suriye uygun bir şekilde karşılık verebilir.

Rusya’nın S-300 füze savunma sistemlerini Suriye’ye vermediğinin en üst seviyede teyit edildiğini, ancak Çin ve Belarus’un 2010-2011’de böyle bir sevkiyat yapmış olabileceğine değinen kaynak, “S-200 Angara ve S-200V Vega füze savunma sistemleri de Amerikan uçaklarına ve cruise füzelerine karşılık verebilecek güce sahip.” uyarısında bulundu.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov ise Rusya’nın önce imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Suriye’ye silah sevkiyatı yaptığını söyledi. Esed rejiminin S-300 füze savunma sistemleri için ödeme yaptığı ile ilgili iddialara cevap veren Uşakov, “Ben sevkiyatı yapılan hiçbir materyalle ilgili fatura görmedim.” dedi. 

CHA
Editör: TE Bilisim