Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dış müdahale olsa bile ülkesinin Suriye için kimseyle savaşma niyetinde olmadığını söyledi.

Moskova'da, Suriye'deki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suriye'ye BM kararı olmaksızın dış müdahale olursa Rusya buna askeri karşılık vermeye hazır mı?" sorusuna, "Rusya, Suriye'ye askeri bir müdahale olması durumunda bile kimseyle savaşma niyetinde değil" cevabını verdi.

Lavrov, NATO'nun Suriye'ye askeri operasyon yapabileceği söylemlerinin son derece tehlikeli ve endişe verici olduğunu belirterek,"Batılı mevkidaşlarım, Suriye'deki iç savaşı çözmeye çalışmadan, mezhepler arası ve etnik problemlere çözüm getirmeden dış müdahale açıklamaları yapıyorlar. 'Planınız nedir?' diye sorulduğunda, kapsamlı bir cevap vermiyorlar'' dedi.

Rus bakan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadan herhangi bir güç kullanılmasının, uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu ifade etti.

"GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARI TEKRAR EDİLMEMELİ"

Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye'ye askeri müdahale söylemlerinin Lough Erne'de gerçekleştirilen G-8 zirvesinde varılan mutabakatla çelişen bir tutum olduğunu ifade ederek, Suriye konusunda dikkatli olmaya ve geçmişte uluslararası krizlerin çözümünde yapılan hataları tekrar etmemeye çağırdı.

Cenevre-2 Konferansı'nın düzenlenmesinin önündeki en büyük engelin muhalifler olduğunu öne süren Lavrov, "Esed yönetimi uzun zaman önce Cenevre-2'ye katılacağını açıklamasına rağmen muhaliflerden henüz hiçbir adım gelmedi. Muhalifler, kendi sporsorlarından ne gibi sinyaller alıyor bilemiyoruz ama öne sürdükleri ön şartın Esed'in gitmesi olması akıllara bazı sorular getiriyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile pazar günü yaptığı telefon konuşmasında, Washington'un muhaliflere Cenevre-2 Konferansı'na ön şart olmadan katılmaları için baskı yapacaklarını söylediğini belirtti. 
Editör: TE Bilisim