Bağımsız bir ülkeye karşı güç kullanımının sadece meşru müdafaa durumunda mümkün olabileceğine değinen Putin, “Suriye, ABD’ye saldırmıyor.” dedi. İkinci alternatifin de sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile olacağını kaydeden Putin, görüşmelerde bir katılımcının aksi durumda hukuk dışına çıkabileceklerini söylediğini belirtti.

Putin, müzakerelerde bir katılımcının, aksi durumda kendilerinin hukuk dışında hareket edebileceğini söylediğini hatırlattı.

Suriye’ye operasyon düzenlenmesi durumunda bu ülkeye yardıma devam edeceklerini ifade eden Putin, “Suriye’ye yardıma devam edecek miyiz? Evet edeceğiz. Şu an yardım ediyoruz. Oraya silah satıyoruz. Ekonomik alanlarda işbirliğimiz var. Mevcut durumdan etkilenen sivillere daha fazla insani yardım göndermeyi ümit ediyoruz.” dedi.

SURİYE’YE MÜDAHALEDE G20 İKİYE BÖLÜNDÜ

Putin basın toplantısında yaptığı açıklamada ABD, Türkiye, Kanada, Suudi Arabistan ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik askeri operasyonu desteklediğini, Rusya, Çin, Hindistan, Endonezya, Arjantin, Brezilya, Güney Afrika ve İtalya’nın askeri operasyona karşı olduğunu söyledi.

Putin İngiltere Başbakanı David Cameron’ın görüşmelerde operasyondan yana konuşma yaptığını, ancak ulusal parlamentodan destek alamadığını hatırlattı.

Almanya’nın da aşırı derecede temkinli olduğunu ve herhangi bir operasyonun içinde yer almayacağını kaydeden Putin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da Suriye’de operasyona karşı olduğunu belirtti.

G20 ülkelerinin Suriye’de askeri müdahale konusunda pozisyonlarının kendisi açısından sürpriz olduğunu vurgulayan Putin, “Hindistan Başbakanı dün akşam beklenmedik bir şekilde Suriye’de askeri müdahaleye karşı olduklarını söyledi. Dünyanın en büyük İslam ülkesi, yaklaşık 350 milyon nüfusu var, Endonezya’nın operasyona karşı olduğunu söylemesi benim için sürpriz oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

PUTİN-OBAMA GÖRÜŞMESİ YAPICI GEÇTİ

Putin, Obama ile görüşmesinin bazı temel konularda belirgin ayrılıklara rağmen yapıcı geçtiğini vurguladı. Beyaz Saray, Obama-Putin ikili görüşmesinin olmayacağını açıklamıştı. Ancak iki liderin basına kapalı olarak kısa süreli bir araya geldikleri ifade edildi. Putin görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yapıcı ve dostça bir görüşme oldu. En azından samimi bir atmosferde geçti. Herkes kendi düşüncesine sıkı sıkıya bağlı idi. Ancak diyalog oldu.” dedi.

Obama ile Suriye’yi görüştüklerini ifade eden Putin, Obama’nın argümanları ile farklı düşündüğünü, Obama’nın da kendi argümanlarında çok farklı bir noktada olduğunu kaydetti. Putin, en azından bu argümanları dinlediklerini ve analiz edeceklerini belirtti.

İki lider dışişleri bakanların kısa süre içinde Suriye konusunu görüşmek üzere bir araya gelmeleri konusunda anlaştı.

Putin, Obama ile CIA eski çalışanı Snowden’i görüşmedikleri bilgisini de verdi.
 
Editör: TE Bilisim