ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Ukrayna’daki gelişmeleri konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada; Obama’nın, Ukrayna’daki kriz konusunda istişarelerde bulunmak üzere Merkel ve Hollande ile ayrı ayrı telefonda görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun tek taraflı ateşkes ilan etmesini memnuniyetle karşılayan liderlerin, Rusya’nın, istikrarı bozan Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekmesine, sınırdan militan geçişini ve silah akışını durdurmasına, ayrılıkçı grupların silahlarını bırakması ve şiddetten vazgeçmeleri için nüfuzunu kullanmasına duyulan ihtiyacı yeniden vurguladıkları kaydedildi.

Liderlerin, Kremlin yönetiminin, Ukrayna’nın doğusunda gerilimi azaltmaya yönelik ivedi ve somut adımları atmaması halinde, ABD’nin ve AB’nin, Rusya’ya, Ukrayna’daki eylemlerinin bedellerini ödetmek için ilave adımlar için işbirliğine gidebileceği ifade edildi.

Açıklamada liderlerin ayrıca Irak’taki duruma ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yaydığı tehdide yönelik endişelerini de dile getirdikleri bilgisine yer verildi.


Editör: TE Bilisim