NASA'nın, IIP internet sayfasında, 16 Ağustos'ta gerçekleşen Rus kozmonotların Uluslararası Uzay İstasyonu (UUI) çevresindeki uzay yürüyüşü rekoru konusundaki açıklaması dikkati çekti.

NASA tarafından yapılan açıklamada, iki Rus kozmonotun Ruslara ait 23 yıllık uzay yürüyüşü rekorunu kırdığı belirtildi. Rus kozmonotların yeni uzay yürüyüş rekoru, başka kaynaklarda 7 saat 5 dakika olarak duyurulurken, IIP'nin NASA'ya dayandırdığı açıklamada ise 7 saat 29 dakika olarak verildi.

Fedor Yurçihin ve Aleksandır Misurkin isimli iki Rus kozmonotun, Rusya'ya ait, bugüne kadarki en uzun uzay yürüyüşünü gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, "NASA, kozmonotlar Uluslararası Uzay İstasyonu dış çevresinde 7 saat 29 dakika kalmayı başardı ve bu süre, Rus astronotlara ait en uzun uzay yürüyüşü oldu" ifadesi yer aldı.

Açıklamanın devamında, NASA Sözcüsü Rob Navias'ın, "Kozmonotlar 23 yıllık Rus uzay yürüyüşü rekorunu kırdı. 17 Temmuz 1990 yılında Anatoly Solovyev ve Aleksandr Balandin isimli iki kozmonot tarafından Rusya'nın Mir Uzay İstasyonu termal koruma dişlisinin bakımı için harcadıkları 7 saat 16 dakika, Rus kozmonotlar tarafından 16 Ağustos'a kadar yapılan en uzun uzay yürüşüydü'' değerlendirmesine yer verildi.

Duyuruda, kozmonotların Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gelecek aylarda hizmet vermeye başlaması beklenen yeni bir Rus labaratuvar modülünün güç ve veri kablolarını yerleştirdikleri bilgisi yer alırken, gerçekleştirilen rekor yürüyüşün uzay istasyonu kameraları tarafından da görüntülediği belirtildi.

''TARİHTEKİ EN UZUN UZAY YÜRÜYÜŞÜNÜ NASA ASTRONOTLARI GERÇEKLEŞTİRDİ''

Öte yandan, IIP'nin açıklamasında, bu konudaki rekorun NASA'ya ait olduğunu belirten ifade dikkati çekti. Platformun internet sayfasında, Rus kozmonotların rekor yürüyüşünden 3 gün sonra yer alan bildiride, tarihteki en uzun uzay yürüşünün NASA astronotlarına ait olduğunun altı çizildi.

Söz konusu bilgi, ''Tarihteki en uzun uzay yürüyüşü 11 Mart 2001'de Jim Voss ve Susan Helms isimli astronotlar tarafından NASA'ya ait uzay istasyonu çevresinde 8 saat 56 dakika boyunca yaptıkarı çalışmayla gerçekleşti'' yorumuyla ifade edildi.

Editör: TE Bilisim