Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve 6 yardımcısı hakkındaki davaların bugün yapılan duruşmalarında, üçünden beraat, birinden zaman aşımı ve birinden de "hakkında dava açılamaz" kararı çıktı.

Mübarek, dönemin İçişleri Bakanı Adli ve 6 yardımcısı hakkındaki davalar, başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde görüldü.

Sanıkların, "25 Ocak Devrimi sırasında göstericileri taammüden öldürmek, öldürme girişiminde bulunmak" suçlamasıyla yargılandıkları davada Ağır Ceza Mahkemesi, Mübarek, Adli ve 6 yardımcısının beraatine hükmetti. Mahkeme ayrıca beraat kararının, "olayların gerçekleşmediği anlamına gelmediğini", konuya ilişkin kamu davası açılmasında sakınca görmediğini belirtti.

İkinci duruşmada ise bir önceki davayla ilgili hafif suç unsuru olarak görülen "sanıkların görevleri sırasında kamu malı ve yararını büyük zarara uğratmaya yönelik yanlışlara sebep olmak" suçlamasıyla açılan davadan da beraat kararı çıktı.

Üçüncü beraat ise Temyiz Mahkemesi'nin, Mübarek'in dönemin Petrol Bakanı Samih Fehmi ile "İsrail'e ucuz doğalgaz satarak başkalarına kazanç sağlama ve kamuyu zarara uğratmak" davasında verdiği karar oldu.

Mahkeme ayrıca iş adamı Hüseyin Salim'in Mübarek ve oğullarına "5 villa hediye etmesi" suçlamasıyla açılan davanın zaman aşımına uğraması nedeniyle de sanıklar hakkındaki suçlamaların geçersiz olduğuna hükmetti.

Son olarak Kahire Ağır Ceza Mahkemesi, Mübarek hakkındaki "taammüden adam öldürme fiiline anlaşmalı olarak katılmak" suçlamasıyla görülen davada ise "Hakkında dava açılamaz" kararı aldığını açıkladı.

Mahkemenin bu kararının, 24 Mayıs 2011'de Mübarek'in aleyhindeki davada verilen "aleyhine cinai dava açılamaz" kararına binaen alındığı ifade edildi. 
Editör: TE Bilisim