Mısır'da hayatı çekilmez hale getiren benzin kuyrukları ve elektrik kesintileri seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirilen darbenin hemen ardından sona erdi. Sokaktan çekilerek güvenlik sorununun had safhaya çıkmasında rol oynayan polis güçleri de sokaklara dönmeye başladı. Amerikan New York Times gazetesi dün "Mısır'daki ani iyileşmeler Mursi iktidarının altını oymak için bir kampanyayı akla getiriyor" başlığıyla yayımladığı analizde günlük hayattaki hızlı iyileşmelerin tesadüfi olamayacağının altını çiziyor.

Gazeteye göre Mübarek rejimine yakın kişiler, hayatın çekilmez hale gelmesinde bilerek veya bilmeyerek rol aldı. Mursi yönetiminin son günlerinde benzin-mazot kuyrukları ve trafik kargaşası günlük hayatı felce uğratmıştı. Hükümet yetkilileri, talebin üzerinde akaryakıtı piyasaya sunduklarını, ancak bazı petrol şirketlerinin kasıtlı bir şekilde kriz oluşturduklarını öne sürüyordu. Ordunun binlerce petrol istasyonu bulunuyor.

Şubat 2011'den sonra 30 Haziran 2013'ün Mısır halkının nasıl bir stratejik oyunla karşı karşıya olduğunu ortaya koyduğunu belirten gazeteci-yazar Dr. Magdy Said, ikinci darbe ile Mübarek'siz bir Mübarek rejiminin tekrar tesis edildiğini belirtiyor. Sosyal hayatı çekilmez hale getirmek için birtakım oyunların oynandığını da anlatan Dr. Said, darbeden sonra karşılarına çıkan insanların sadece yüzlerinin farklı olduğunu vurguluyor.

Kendi ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğalgaz kaynakları bulunan Mısır, bunu işleyecek rafineri ve tesisleri bulunmadığı için kullanacağı benzin ve bütan gazı yurtdışından ithal ediyor. Ancak Mursi yönetimi, yaşanan döviz sıkıntısından dolayı zaman zaman ödemelerde sıkıntı yaşıyordu. Fakat hükümet, bu tür ihtiyaçların karşılanmasında bir güçlükle karşılaşmadığını belirtiyordu.

NYT'ye konuşan dönemin Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Nasır el Faraş, "Depo tesislerinden petrolü gaz istasyonlarına taşıyan araçlara kadar devlet içindeki farklı çevreler krizin çıkmasında rol oynadı" diyor. Mübarek rejiminin çökmesinden sonra kurulu sistem hemen tamamen varlığını sürdürmüş, bu da Mursi'nin faaliyetleri ve çalışmalarına büyük engeller çıkarmıştı.

Mübarek rejimine yakın işadamları ise Mursi yönetimine karşı ayaklanan gösterilerin organize edilmesinde büyük bir rol oynamıştı. Mısır'ın en zengin işadamı Necip Saviris, Mursi yönetiminin devrilmesinde önemli rol oynayan Temerrüd-İsyan hareketine parasal destek sağladığını itiraf etmişti. Saviris, "Temerrüd hareketi onları destekleyenin ben olduğumu dahi fark etmedi. Bundan utanç duymuyorum" ifadelerini kullanmıştı. Temerrüd'ün stratejisini belirlemesinde önemli rol oynayan eski yargıçlardan Tahani Cibali ise ordunun olaylara müdahalesi ve geçiş yönetiminin Anayasa Mahkemesi Başkanı'na geçmesi için kendisi ve bazı yargıçların bizzat yardım ettiğini belirtiyor. 
Editör: TE Bilisim