Irak'ın Musul kentindeki Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce Yezidinin, karadan oluşturulan güvenlik koridoruyla kurtarıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Peşmerge ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçleri, Sincar Dağı'nda yaklaşık bir haftadır mahsur Yezidiler için güvenli çıkış koridoru oluşturdu.

Çalışmanın tamamlanması üzerine binlerce ailenin, dağdan inerek bölgeden uzaklaşması sağlandı. Yezidi aileler için Duhok'taki köy ve kasabalardan temin edilen araçlar, belli noktalarda hazır bekletildi.

Yezidi ailelerin, iki saat yürüdükten sonra araçların bulunduğu noktaya ulaştığı belirtildi. Peşmerge ve YPG güçlerinin su ikram edip, bekletilen araçlara bindirdiği aileler, Suriye tarafına doğru yola çıkarılıyor. Dağda kalan diğer Yezidilerin kurtarılması için de tahliye çalışması sürüyor.

YÜREK BURKAN GÖRÜNTÜLERİ

AA muhabiri, dağda bir haftadır mahsur kalan Yezidilerin kaçışına tanıklık etti.

Kaçış esnasında çocukların ve hasta yaşlıların kucaklarda taşındıkları, kadınların adım atmakta zorlandıkları görüldü. Özellikle çocukların yüzlerindeki korku ve yorgunluk dikkati çekti.

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Hales Hıdır (75), "İlk başta biraz su ve yiyeceğimiz vardı. Ancak ilk iki günde bitti. Sonraki günler, ne yiyecek ekmeğimiz, ne de içecek suyumuz kaldı. Çok zor günler geçirdik. Hala dağda binlerce soydaşımız var. Onlara bir şekilde yardım edilmeli. Yoksa yüzlerce çocuk daha ölebilir" dedi.

IŞİD, Yezidi Kürtlerin, "Şengal" diye adlandırdıkları Musul'un Sincar ilçesini 3 Ağustos'ta ele geçirmişti. IŞİD'in, saldırısı üzerine Peşmerge çekilmek zorunda kalırken, binlerce Yezidi, Sincar Dağı'nda mahsur kalmıştı. Aralarında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) da gıda kolilerinin bulunduğu yardımlar, helikopterlerle dağdaki Yezidilere ulaştırılmıştı. 
Editör: TE Bilisim