Ülkenin Ontario eyaletindeki hapishanelerde kalan bir grup mahkum, hapishanedeki görevleri karşılığında aldıkları ücretlerde kısıtlamaya gidilmesi üzerine harekete geçti. Mahkumlar dava açarak, hükümetin karar ve uygulamasının, Kanada Hak ve Özgürlükler Bildirgesi’ne aykırı olduğunu ileri sürerek günlük 3 dolarlık ödemedeki kesintiye son verilmesini istedi.

Mahkumların avukatı Todd Sloan, şehirlerarası telefon görüşmelerini mahkumların ödediğini, kesinti neticesinde birçok mahkumun telefon ücretini ödeyemediğini, yakınlarına yardım ve serbest bırakılma hazırlığı yapamadıklarını söyledi. Sloan, uygulamanın bu ve daha birçok açıdan insan hakları ihlali anlamına geldiğini savundu. Uygulamayla ilgili karar sonbaharda federal mahkemede görülecek dava sonunda verilecek.

Ülke genelindeki hapishanelerin bağlı olduğu Kanada Islah Hizmetleri Birimi, ekim ayında, mahkumlara oda, yiyecek ve telefon servisi verdiklerini öne sürerek ücretlerde yüzde 30 kesintiye gitmişti. Birimin 2,6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde, 4 milyon dolar tasarruf sağlanacağı belirtilen kesintiler için mahkumlardan sorumlu davranmaları istenmişti. Mahkumlar, ekim ayından beri karardan vazgeçilmesi için çeşitli eylemler yapıyordu.

Editör: TE Bilisim