Kathimerini gazetesinde yer alan röportajında Hristodulidis, Kıbrıs sorununda kaybedilmiş herhangi bir fırsattan bahsedilemeyeceğini; kaybedilmiş fırsattan bahsedebilmek için, ilk başta Türk tarafının kabul ettiği bir plan olması gerektiğini kaydetti.

Hristodulidis, Türk tarafının kabul edip de kendilerinin reddettiği tek planın Annan Planı olduğunu, ancak bunun kaybedilmiş bir fırsat olup olmadığı değerlendirmesini yapmak için erken olduğunu söyledi.

Annan Planı’nın öneminin, Rumların bu planı büyük bir çoğunlukla reddetmesi olduğunu belirten Hristodulidis, daha önceki dönemlere bakıldığında da kaybedilmiş fırsatlardan bahsedilemeyeceğini, zira hiçbir zaman nihai bir plana ulaşılamadığını ifade etti.

Hristodulidis, bugün, olguları değiştirebilecek tek faktörün doğal gaz olduğunu ve doğal gazın da, Türkiye için Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik teşvik olabileceğini belirtti.

Bu faktörün 5-10 yıl öncesine kadar olmadığına da vurgu yapan Hristodulidis, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye ile doğal gazda işbirliği yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Çözüm olmadan Rum Yönetimi’nin enerjiyle ilgili planlarını hayata geçirebilip geçiremeyeceğinin sorulması üzerine ise Hristodulidis, enerji devlerinin bölgeye gelerek yatırım yapması göz önünde bulundurulduğunda, bunun çok anlam ifade ettiği yanıtını verdi. 
Editör: TE Bilisim