Avusturya'nın başkenti Viyana'da pazartesi gününden bu yana süren UAEA Genel Kurul Toplantısı sona erdi.

Toplantıya, arasında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 159 ülkeden bakan, diplomat ve nükleer enerji uzmanları katıldı. Katılımcı ülkelerin temsilcileri İran, Suriye ve Kuzey Kore'nin nükleer enerji programlarındaki son gelişmelere ilişkin sözlü beyanlarda bulundu.

Toplantının son oturumunda Mısır'ın Arap ülkeleri adına sunduğu, bağlantısız ülkeler adına dönem başkanı İran'ın desteklediği "Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması" konulu karar tasarısı, uzun süren tartışmaların ardından 114 oyla kabul edildi. 12 ülkenin çekimser oy kullandığı karar tasarısına Türkiye lehte oy verdi.

Bu arada Umman'ın da Arap ülkeleri adına sunduğu ve aynı şekilde İran'ın desteklediği, "İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu karar tasarısıysa 51 oyla reddedildi. Tasarıya 43 ülke lehte oy verirken 32 ülke çekimser oy kullandı. Türkiye bu tasarıya da lehte oy verdi.

UAEA Genel Kurul Toplantısı'nda alınan kararların 23 Eylül Pazartesi günü yapılacak yönetim kurulu olağan toplantısında değerlendirileceği bildirildi. 
Editör: TE Bilisim