Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrail Hükümeti Koordinatörü Yoav Mordechai'nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in bugün saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı belirtildi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı açıklamada, "İsrail'in aldığı ateşkes kararı, tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" ifadesini kullandı.

Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve İsrail'e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos'ta 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

ATEŞKESİN GAZZE ŞERİDİ'NİN GÜNEY KESİMİNİ KAPSAMAYACAK

İsrail Savunma Bakanlığı, bugün saat 10.00 itibariyle başlayacak insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güney kesimini kapsamayacağını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in tek taraflı ilan ettiği insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güneyini, özellikle de Refah kentini kapsamayacağı bildirildi.

GÜVENMİYORUZ

Ateşkese ilişkin değerlendirmede bulunan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise "İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

İsrail askeri Hadar Goldin'in kaçırıldığının İsrail tarafından iddia edilmesinin ardından Refah kenti ve çevresine düzenlenen hava saldırıları ve topçu atışları yoğunlaştırıldı. Kente giren ve çıkan herkes İsrail'in saldırılarında hedef alındı. İsrail tarafı daha sonra Hadar Goldin'in aslında yaşanan çatışmalarda öldürülmüş olduğunu duyurmuştu.

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

Öte yandan, İsrail Ordusu Operasyonlar Birimi Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 63'ü bu sabah olmak üzere 4 bin 683 hedefe saldırı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırılar sırasında 64 İsrailli askerin öldüğü, yaralı asker sayısının ise 435'e yükseldiği kaydedildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise en az 131 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda, bin 821 Filistinli hayatını kaybetmiş, 9 bin 420 kişi yaralanmıştı.
Editör: TE Bilisim