İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, IŞİD ile Boko Haram'ı "bir paranın iki yüzü" şeklinde nitelendirdi.

Abdullahiyan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, IŞİD'in oluşumunda Batılı istihbarat örgütlerinin bulunduğunu ileri sürerek, "Radikal tekfirci düşünceyi benimseyen IŞİD ile Boko Haram bir paranın iki yüzüdür" dedi.

İran'ın Boko Haram ile mücadele konusunda Afrika'yı desteklediğini ifade eden Abdullahiyan, "Ortadoğu'daki terörist gruplarla mücadelede İran büyük sorumluluk yüklendi. Afrika Birliği ile de terörle mücadele konusunda işbirliği yapmaya ve yardımlaşmaya hazırız" diye konuştu.

IŞİD'i, "Suriye ve Irak'ta istikrarı bozan şeytani olgu" olarak niteleyen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan, Suriye'deki krizin çözümünün ancak barışçıl yollarla olması gerektiğini söyledi.

Yemen'de yaşanan gelişmelere ilişkin ise Abdullahiyan, "Yemen'in çöküşünün sebebi yolsuzluk. Ülkenin, içinde bulunduğu krizden siyasi çözümle çıkması gerekir. Ülkedeki tüm tarafların katıldığı bir geçiş hükümetinin en kısa sürede oluşturulması zaruri" diye konuştu.

Yemen'deki istikrarsızlıktan El Kaide'nin sorumlu olduğunu savunan Abdullahiyan, "Yemen'deki El Kaide örgütü, güvenliğe, istikrara ve barışa karşı tehdit oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, Yemen'in yeniden güvenlik ve istikrara kavuşacağı ve sıkıntılarını aşacağı konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da dün başlayan 24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'ne 40 ülkenin devlet başkanı katılıyor. 
Editör: TE Bilisim