Ulusal Suç Kayıtları Bürosu tarafından hazırlanan raporda, çeyizi damat ve ailesince yetersiz bulunan kadınların yakılarak öldürülmesinin son derece ciddi boyutlarda olduğuna işaret edildi. Raporda, uygulamanın artık yasaklanmış olmasına rağmen, geçen yıl ülke genelinde 8 bin 200'den fazla kadının "çeyizi az" diye öldürüldüğü ifade edildi.

Çeyiz talebinin ülkede kaydedilen ekonomik büyümeyle daha da arttığını vurgulayan ve evliliğin "ticarileştiğini" belirten kadın hakları savunucularına göre, "aileler ne kadar zenginse çeyiz talebinde ölçü o kadar kaçıyor".

Aktivistler, Hindistan'da yasal düzenlemelerdeki boşluk ve yargılama sürecindeki gecikmelerin, bu kapsamdaki cinayetlerde sürekli bir artışı beraberinde getirdiğini belirtirken, Hintli polis yetkilisi Suman Nalwa, uygulamanın toplumun tüm sınıflarına yayıldığını, iyi eğitim almış kişilerin dahi çeyize hayır diyemediğini vurguluyor.

Hindistan'da damadın ve ailesinin çeyiz talebinin, evliliğin başlangıcından sonra da yıllarca sürebildiği de belirtiliyor. 
Editör: TE Bilisim