Suriye'nin Halep vilayetinde valilik, adliye ve emniyet müdürlüğü binaları gibi önemli bazı yerler, muhalif grupların eline geçti.

Esad rejimi ile muhalif güçler arasında yaşanan çatışmaların 4. yılında, eski Halep bölgesinde birçok yapı harabeye dönmüş durumda. Nüfusun büyük çoğunluğunun göç ettiği kentte ev ve iş yerlerdeki bomba ve kurşun izleri, saldırıların etkilerini gözler önüne seriyor. Gece-gündüz silah ve patlama seslerinin duyulduğu bölgenin kontrolünü elinde bulunduran İslami Cephe, rejim güçlerinin kullandığı kentin en büyük yapıları valilik, adliye ve emniyet müdürlüğü binasını ele geçirdi.

Muhaliflerin bölgede kontrolü tamamen sağlamasının ardından rejim güçleri tarihi Halep kalesine çekildi. Rejim güçlerinin, boşalttığı binaları kullanılamaz hale getirmek için patlattığı belirtilirken, buradaki resmi ve adli belgelerin bina çevresine saçıldığı görüldü.

KAZILAN TÜNELLERLE BAĞLANTI KURUYORLAR

Muhaliflerin, binaların ele geçirilmesinin ardından çevredeki rejim güçlerinden gelebilecek saldırılara karşı önlem aldığı, kaledeki keskin nişancıların hedefi olmamak için mevzileri yükseltip, sokak aralarındaki boşlukları çarşaflarla kapattığı görüldü. Muhalifler, olası bombalı saldırılarda zayiat vermemek ve hedef olmamak için yer altında kazdıkları tünellerle bağlantı kuruyor. Yüzlerce metre uzunluktaki tünelleri "sokak gibi" kullanarak iletişime geçen muhalifler, ihtiyaçlarını da yine bu tüneller aracılığıyla karşılıyor.

"BÖLGEYİ TÜNELLER KAZARAK ELE GEÇİRDİK"

İslami Cephe komutanlarından Ebu Faysal, Halep Kalesi çevresindeki yapıları, tünelleri kullanarak ele geçirdiklerini, binaların denetimini 10 gün önce sağladıklarını söyledi. Rejim güçlerinin bölgeden İslami Cephe'nin ilerleyişini durduramadığı için çekildiğini iddia eden Faysal, şöyle konuştu:

"Esad güçleri, muhaliflerin ilerleyişi karşında duramadığı için Halep Kalesi karşısındaki binalardan çekilmek zorunda kaldı. Çekilirken boşalttıkları binaları patlattılar. Biz adalet sarayını, onlar valilik ve emniyet müdürlüğü binasını patlattı. Patlamadan sonra binaların bir kısmı ancak ayakta kalabildi. Şimdi biz Halep Kalesi'nin karşısındayız ve bölgenin denetimi bizde."

Bu arada, bölgedeki çatışma ve patlamalar nedeniyle tarihi Sultaniye Camisi'nin de zarar gördüğü bildirildi. 
Editör: TE Bilisim