Güney Kore’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yatakları için büyük planları olduğu, bu ülkenin Güney Kıbrıs’a da akredite Atina Büyükelçisi Gil-sou Shin aracılığıyla ilk kez; Rum yönetimiyle doğal gaz işbirliği konusundaki resmi ilgi ve niyetini ortaya koyduğu haber verildi.

Fileleftheros Ekonomi Eki’nde manşete çıkardığı “Kore’nin MEB’e Aktif Katılımı... Doğal Gaz Çıkarma ve İstifadeyle İlgili Resmi İlgi” başlıklı haberinde, Nikos Anastasiadis başkanlığındaki yeni hükümetle tanışmak için Güney Kıbrıs’a giden Gil-sou Shin’le yaptığı özel röportaja özetle şu şekilde yer verdi:

“Gazetemize verdiği özel mülakatta Güney Kore Büyükelçisi, Kore’nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki 3 ve 13 numaralı parsellere ilgi duyduğunu açıkça ortaya koydu.

Edindiğimiz bilgilere göre büyükelçi Enerji Bakanlığı Genel Müdürü ile Kogas’ın aramalara katılma jeodinamiğini ele aldığı bir görüşme yaptı. Büyükelçi Kore’nin, devlet şirketi Kogas aracılığıyla, 2,3 ve 9 numaralı parsellerin doğal gazından istifadeye katılmak arzusunda olduğunu belirterek, hidrokarbonların muhtemelen 2015’e kadar kullanılabilecek durumda olacağı kanaatini dile getirdi.

Kore’nin asıl istediği doğal gazı Asya piyasasına sunmaktır ki yüksek fiyattan satılacağından bu Kıbrıs’ın da menfaatinedir. Kore daha ilk andan itibaren doğal gazla ilgili bütün prosedürde aktif rol aldı, AİK (Elektrik İdaresi) ile 2010’da sıvı doğalgazı yeniden gaz haline getirme istasyonundan söz edildiği 2010’da ara çözüm ihalesini kazanmıştı. O zamanlar Kogas’ın İtalyan ENI şirketi ile işbirliği yaptığına işaret ediliyor.

Büyükelçi Gil-sou Shin Kıbrıs’ın enerji haritasındaki en önemli oyunculardan biri olabileceğine işaret ederek ‘Kıbrıs MEB’inde gizlendiği değerlendirilen doğal gaz, ülkenin Orta Doğu’ya yakınlığı ve kavşağı olma konumuyla beraber, önümüzdeki yıllarda Kıbrıs’ı ekonomik açıdan ödüllendirecek anahtar unsurlardır. Ancak doğal gaz çıkarma planını desteklemek için uygun altyapıların yapılması şarttır’ dedi, şunları ekledi:

Ülkemiz, Kıbrıs’la doğal gaz çıkarma konusunda işbirliği yapmaya olan ilgisini çok önceden dile getirdi. Kıbrıs MEB’inin güney tarafından doğal gaz çıkarmaların özellikle başarı göstereceğini, Kıbrıs’a gelir sağlayıp uzun vadede enerji haritasındaki oyunculardan biri haline getireceğini değerlendiriyoruz. Kore olarak bu noktada daha ileri işbirliği talep edeceğiz. Her şey yolunda giderse doğal gaz ürününün 2015’e kadar kullanılabileceğini değerlendiriyoruz. Kore daha sonra, Kıbrıs MEB’indeki ilgi gösterdiği parsellerden doğal gaz çıkarmayı ileri götürecek.

Kore Kıbrıs’la uzun soluklu bir hidrokarbon çıkarma ve ihraç planında işbirliği yapmak istiyor ancak bunun için önce uygun altyapılara ihtiyaç var.” 
Editör: TE Bilisim