Gazze'deki Filistinli gruplar ile İsrail arasında ilan edilen 72 saatlik insani yardım amaçlı ateşkes saat 08.00'de başladı.

Ateşkesin uygulamaya girmesinin ardından ilk 40 dakikada ihlal tespit edilmediği kaydedildi.

İsrail tarafından ateşkesle ilgili ilk resmi açıklama İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman tarafından yapıldı, Gendelman, sosyal paylaşım sitesindeki hesabında, "İsrail, Birleşmiş Milletler ve ABD'nin önerdiği 72 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya vardı" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani yardım amaçlı ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri de AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM arabuluculuğunda 72 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti.

Mısır, bunun üzerine İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI BİN 458'E ÇIKTI, 8 BİN 375 KİŞİ YARALANDI

Bu arada BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaralanan 4 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin yaralandığı bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan 4 kişinin tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirdiğini belirtti.

İsrail'in Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği son saldırılarda da 50 kişinin yaralandığını kaydeden Kudra, son ölüm vakalarıyla 7 Temmuz'da başlayan saldırılarda ölenlerin sayısının bin 458'e yükseldiğini, 8 bin 375 kişinin yaralandığını kaydetti.

İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

15 SAĞLIK PERSONELİ VE 7 SİVİL SAVUNMA ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 7 Temmuz'dan bu yana 15 sağlık personeli ve 7 sivil savunma çalışanının hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazze'ye düzenlenen saldırılarda Sağlık Bakanlığı personeli 15 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Sivil savunma ve kurtarma ekiplerinden ise 7 kişi görevi sırasında yaşamını yitirdi, 21'i yaralandı" dedi.

Operasyonlar ve Acil Durum Departmanı Müdür Yardımcısı Albay Muhammed el-Attar da İsrail ordusunu, sivil savunma ekipleri ve sağlık personelini görevi başındayken kasten hedef almakla suçladı.

Attar, İsrail saldırılarında Han Yunus kentinin Absan ve el-Karara beldelerinde Sivil Savunma Birimi'ne ait 2 merkezin ve sınır bölgelerinde sivil savunma araçlarının hedef alındığını söyledi.

İsrail ordusunun birçok kez Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde de enkaz kaldırma çalışmaları sırasında sivil savunma personelini hedef aldığına dikkati çeken Attar, "insani" bir görev yaptıklarını ve saldırılara rağmen imkan nispetinde ilk yardım ve kurtarma hizmetlerini devam ettireceklerini bildirdi.

Attar, "Savaş ve barış zamanlarında insani görev yapan bu ekipler, uluslararası hukuka göre koruma altındadır. İsrail ordusunun bunları hedef alması, uluslararası kanunlara aykırıdır ve savaş suçudur" diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim