Filipinler Haber Ajansı (PNA), 31. Balikatan (Omuz Omuza) Tatbikatı'nın 10 gün devam edeceğini duyurdu.

Yarbay Marlowe Patria, PNA'ya yaptığı açıklamada "Tatbikat, Filipinler ordusunun ülkeyi olası bir tehdide karşı savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor" ifadesini kullandı.

Çin ile Filipinler, Vietnam, Malezya ve Tayvan arasında gerilime neden olan Güney Çin Denizi'nde, Scarborough Resifi'ne 220 kilometre uzaklıktaki Zambales'te bulunan donanma üssünde başlayan tatbikata, Filipinler ve ABD'den 11 bin 740 askeri personel katılıyor.

Olası bir doğal afette tahliye merkezlerinin kurulması ve felaketzedelerin bölgeden uzaklaştırılması için de tatbikat yapılacak.

Balikatan Tatbikatı, Filipinler ve ABD arasında imzalanan Karşılıklı Savunma Anlaşması çerçevesinde ilk kez 1951'de düzenlenmişti.

AMERİKAN ASKERLERİNE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD Pasifik Komutanlığı, tatbikata katılan Amerikan askerlerinin bar ve gece kulüplerine gitmesini bu yıl ilk kez yasakladı. Geçen yıl Amerikan askeri Joseph Scott Pemberton, barda tanıştığı bir kadını öldürmekten mahkemeye sevk edilmişti.

ABD Donanması sözcülerinden Yüzbaşı Alex Lim, askerlerin boş zamanlarında ne yapacağının kontrol edileceğini ve saat 22.00'den sonra dışarı çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddiaları, Filipinler, Vietnam, Malezya ve Tayvan ile gerilimin tırmanmasına neden oluyor.

Balikatan Tatbikatı, 30 Nisan'da sona erecek.
Editör: TE Bilisim