İngiltere, Ürdün'de yargılanan ve hakkındaki terör suçlarından beraat eden Müslüman din adamı Ebu Katada'nın İngiltere'ye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Vatandaşı olduğu Ürdün'de Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik terör saldırıları planladığı iddiasıyla hakim karşısına çıkan Katada'nın "yetersiz delil" sebebiyle beraat ettiği haberlerinin ardından, İngiltere İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, "Katada halen İngiltere'ye giriş ve Birleşmiş Milletler'in yurtdışına çıkma yasağı altında. Ebu Katada, İngiltere'ye geri gelmiyor" denildi.

Ebu Katada'nın vatandaşı olduğu Ürdün'de yargılanması için verilen zorlu yasal mücadelenin ve İngiliz hükümetinin Ebu Katada'nın iadesi için gösterdiği kararlılığın hatırlatıldığı açıklamada, "İngiliz mahkemeleri Ebu Katada'nın İngiltere'de ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğuna karar vermişti. Böylece kendisini Ürdün'e iade ettiğimiz için memnuniyet duymuştuk" ifadeleri kullanıldı.

"Ulusal güvenliğine" tehdit oluşturduğunu gerekçesiyle İngiltere'nin geçen yıl sınır dışı ettiği 53 yaşındaki Katada, "terör olayları planlamakla" suçlandığı Ürdün'e iade edilmişti. Filistin asıllı ve gerçek ismi "Ömer Othman" olan Katada, Ürdün'de Amerikalı ve İsrailli turistler ile diplomatlara yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanıyordu.

İngiltere ile Ürdün, Ebu Katada'nın sınır dışı edilebilmesi için anlaşma imzalamıştı. Katada, Ürdün'de kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 1993 yılında İngiltere'ye sığınmıştı. 
Editör: TE Bilisim