BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Kıbrıs sorununa ilişkin yeni “gezisine” önce Atina ve Ankara’dan başlayacağı ve daha sonra adaya geleceği belirtildi.

Politis gazetesi, “23-24 Nisan’da Atina ve Türkiye’de- En Son Lefkoşa’da” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, ağız yoklama çalışmalarına ilk önce 23 Nisan’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’tan başlayacağını, daha sonra ise buna, 24 Nisan’da gideceği Türkiye’de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla devam edeceğini yazdı.

İki dışişleri bakanına yönelik ağız yoklama çalışmalarının amacının, Kıbrıs sorunundaki buzların yeniden çözümlenmesine ilişkin, ya güven yaratıcı önlemlerin görüşülmesi, ya müzakerelerin yeniden başlaması ya da müdahil tarafların iyi niyetlerine yönelik alternatif hareketleri şeklindeki, somut öneriler olduğunu yazan gazete, Downer’in, Yunanistan ve Türkiye temaslarının ardından Kıbrıs’a gelerek her iki liderle de görüşeceğini belirtti.

EŞLİ VE SOSYAL İÇERİKLİ GÖRÜŞME

Gazete Downer’in, iki tarafla ayrı ayrı görüşmesinin yanı sıra iki liderin, sosyal içerikli görüşmesini de sağlayacağını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak sosyal içerikli görüşmenin, iki liderin eşlerinin de katılacağı Lefkoşa’daki ara bölge karşısındaki lokantada yer alacak çalışma yemeği olduğunu belirtti.

Habere göre Downer, söz konusu yemekte, sürecin nasıl ilerleyeceği ve bunun zaman takvimine ilişkin özellikle Kıbrıs Rum tarafının somut görüşlerinin bazılarından alıntılar yapma girişiminde bulunacak.

Kıbrıs Rum tarafının, ekonomik durum nedeniyle Kıbrıs sorununun Eylül ayına kadar beklemesi gerektiği şeklinde açıklama yapmasına karşın, Türk tarafının, müzakerelerin Mayıs ayında başlaması için uluslararası toplum tarafından baskı yapılması amacıyla çaba sarf ettiğini yazan gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının bu acelesi karşısında, güven yaratıcı önlemlerin veya alternatif adımların görüşülmesini önerdiğini anımsattı. 
Editör: TE Bilisim