İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen G8 Dışişleri Bakanları, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze programlarını "en sert şekilde" kınadıklarını bildirdi.

İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 grubunun Dışişleri Bakanları toplantısının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague basın toplantısı düzenledi. Hague, "Kuzey Kore yeni bir füze denemesi ya da nükleer test yaparsa, daha fazla önlem almaya hazırız" dedi.

Hague, G8 Dışişleri Bakanlarının Kuzey Kore'nin "mevcut saldırgan söylemini" kınadığını belirterek, bu söylemin devamının Kuzey Kore'nin daha fazla yalnızlaşmasına yol açacağını kaydetti.

"BMGK SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ"

Suriye'deki kriz de G8 Dışişleri Bakanlarının gündemindeydi. Suriye'de artarak devam eden insani krizden duyulan endişeyi yayımlanan sonuç bildirisiyle dile getiren bakanlar, bu ülkedeki siyasi geçiş sürecinin önemini vurguladılar.

Suriye'de sivillerin yaşadığı bölgelerde ağır silahların kullanılmasını kınayan G8 Dışişleri Bakanları, olası kimyasal silah kullanımının ciddi uluslararası tepkiyle karşılaşacağı uyarısında bulundular.

Toplantının sonuç bildirisinde ayrıca, Suriye'ye daha fazla insani yardım çağrısı yapıldı. G8 toplantısı çerçevesinde İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Suriyeli muhaliflerle bir araya gelmişti.

Suriye konusu, basın toplantısında William Hague'e soruldu. "Suriye ile ilgili görüş ayrılıklarının ve bu konuda bir ilerleme kaydedilememesinin" hatırlatılması üzerine Hague, şöyle konuştu:

"Dünya, Suriye konusunda şimdiye kadar başarısız oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye konusunda sorumluluklarını yerine getirmedi çünkü görüş ayrılıkları mevcut. Bu bölünmeyi G8 toplantısında çözebildik mi? Hayır. Bunu bu toplantıda çözmeyi de beklemiyorduk."

Ancak Hague, Suriyeli muhaliflerle Londra'da görüşme fırsatı bulduklarını vurgulayarak, gelecek haftalarda Suriye konusunda olumlu gelişmeler yaşamayı umduklarını dile getirdi.

"DİPLOMASİ PENCERESİ SONSUZA KADAR AÇIK KALMAYACAKTIR"

İran'ın nükleer programı da G8 Dışişleri Bakanları toplantısında ele alındı. Kazakistan'da geçen hafta yapılan İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerinin başarısız sonuçlanmasını "hayal kırıklığı yarattı" sözleriyle değerlendiren Hague, "İran'ın nükleer programı konusunda yaptırımlar ile müzakerelerden oluşan iki yollu yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Ancak diplomasi penceresi sonsuza kadar açık kalmayacaktır" dedi.

G8 Dışişleri Bakanları, "tecavüz ve cinsel tacizin savaş dönemlerinde silah olarak kullanılmasıyla mücadele" konusunda ortak karar aldı. Bu çerçevede toplantıya, Amerikalı aktris ve BM Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie de katıldı.

Jolie toplantı sonunda yaptığı açıklamada, G8 grubunun aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "Bu tür suçların kurbanları için sonunda bir ümit doğdu" dedi.

Londra'daki G8 Dışişleri Bakanları toplantısına İtalya Başbakanı ile Almanya, İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Rusya ve Fransa Dışişleri Bakanları katıldı.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 8 ülkesinden oluşan G8 grubunun devlet başkanları zirvesi ise 17-18 Haziran'da Kuzey İrlanda'da yapılacak. 
Editör: TE Bilisim