Çin'de yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 717'ye çıktı.

Dünya genelinde toplam ölü sayısı ise 2 bin 766, hasta sayısı ise 81 bin 2 oldu.

42’inin üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüsü nedeniyle dünyada 2769 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı 81 bini aştı.

YUNANİSTAN'DA İLK VAKA

Corona virüsünün uğradığı son ülke Türkiye'nin batıdaki sınır komşusu Yunanistan oldu. Yunanistan Sğlık Bakanlığı ülkede bir kişide corona virüs vakası görüldüğünü duyurdu.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada virüs tespit edilen kişinin İtalya'nın kuzeyinden ülkesine dönen 38 yaşındaki bir Yunan kadın olduğunu açıkladı. 

VİRÜS YENİ BİR KITAYA DA YAYILDI

Latin Amerika ülkesi Brezilya'da bir kişide corona virüsü vakasının görüldüğü açıklandı.

Brezilya Hükümeti, Sao Paulo'daki hastanede İtalya'dan gelen 61 yaşındaki bir kişide corona virüsünün saptandığı aktarıldı.

İLK AŞI TEST EDİLMEK ÜZERE YOLA ÇIKTI

Diğer taraftan, Moderna isimli bir ilaç firması bir kutu corona virüsü aşısının ABD hükümetine araştırmacılar tarafından denemesi için gönderdiğini bildirdi. ABD’de şu ana kadar enfekte olmuş 57 kişi tespit edildi.

İnsanları ve çok çeşitli hayvan türlerini enfekte edebilen RNA virüslerinden biri olan yeni tip corona virüsü (COVID-19)’un genom dizilimi 3 ay önce keşfedilmişti. Açıklamanın ardından biyoteknoloji şirketinin hisseleri yükselirken, gönderilen aşı kitiinin ABD Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Departmanı araştırmacıları tarafından kademeli olarak test edileceği belirtildi.

Aşı, virüsün yüzeyindeki proteini, insan hücrelerini istila etmesine ve enfekte etmesine izin vermeyecek şekilde hedeflemek için tasarlandığı açıklandı.

İYİLEŞENLER YENİDEN HASTALANIYOR

Caixin gazetesinin haberine göre, Guangdong eyaletinde Kovid-19’a yakalandıktan sonra taburcu edilen hastaların yüzde 14’ünde tekrar koronavirüs saptandı.

Guangdong Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Yardımcı Direktörü Song Tie söz konusu kişilerde yapılan testlerin pozitif çıkmasının bu kişilerin virüs taşıyor olabileceğini gösterdiğini, bu kişilerin neden ve nasıl tekrar virüse yakalandıklarının bilinmediğini kaydetti.

Çin-Japon Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanları Grubu Başkanı Can Çingyüen 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada virüse yakalandıktan sonra iyileşen kişilerin vücutlarının antikor geliştirdiğini belirtmiş ancak bu kişilerin tekrar hastalanmamak için dikkatli olmaları gerektiğini ifade etmişti.

Can, "Antikorlar, uzun süre hayatta kalmaz. Bu yüzden iyileşmiş hastaların tekrar enfeksiyon kapabileceklerine dair hala risk var. Onlar kendilerini korumaya devam etmeli." ifadesini kullanmıştı.

DSÖ: PANİĞE GEREK YOK

Dünya Sağlık Örgütü, Wuhan'da başlayan krize ilişkin yeni bir açıklama yaptı. DSÖ'nün Avrupa Yöneticisi Hans Kluge, "Paniğe gerek yok" uyarısında bulundu. Kluge hastalığa yakalanan her beş kişiden dördünün hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti.

Roma'da düzenlenen konferansta konuşan Hans Kluge vakaların yüzde 96'sının Çin'de görüldüğünü belirtip ölüm oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çekti.

DSÖ salgının ilk günlerinde Çin hükümetine önlemler konusunda güvendikleri açıklamasını yapmıştı.

"18 AYI BULABİLİR"

Daily Mail gazetesine açıklamA yapan bir yetkili, aşının çok hızlı bir şekilde geliştirildiğini, insan kullanımı için güvenli olmasına rağmen, ilk enjeksiyonun yapılabilmesinin 18 ayı bulubileceğini aktardı.

ABD hükümeti daha önce yaptığı açıklamada, virüsle mücadele etmek için 2.5 milyar dolarlık bütçe ayırma kararı aldığını bildrmiş ,bu bütçenin 1 milyar doları hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinde kullanılacağını açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim