Geçen hafta, yeni Covid vakaları küresel olarak ortalama yüzde 16 düşerek 2,7 milyona geriledi. Öte yandan, orijinal corona virüsten daha ölümcül ve bulaşıcı olduğu açıklanan mutasyonlara rağmen pandemide yaşanan küresel çaptaki küçülmenin nedeninin ülkeler tarafından uygulanan sıkı karantina önlemlerinin ve seyahat yasaklarının sonucu olduğu düşünülüyor. Ayrıca Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede devam eden kitlesel aşılama çalışmalarının ve kış mevsiminin de durumda etkisinin olabileceği değerlendiriliyor.

KÜRESEL ÇAPTAKİ DÜŞÜŞ BEŞ HAFTADIR DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün  (DSÖ) paylaştığı verilere göre, yeni Covid-19 vakalarının sayısı geçen hafta yüzde 16 düşüşle 2,7 milyona geriledi. Söz konusu düşüş 4 Ocak’tan bu yana beş haftadır devam ediyor.  

VAKALAR YALNIZCA ORTADOĞU'DA YÜKSELDİ

En hızlı düşüşler sırasıyla  Afrika ve Batı Pasifik'te (yüzde 2 ), Avrupa (yüzde 18), ABD (yüzde 16) ve Güneydoğu Asya'da (yüzde 13) görüldü. Rakamlar,  Myanmar'ın vakalarda en büyük düşüşü gören ülke olduğunu ve onu Tayland ve Sierra Leone'nin izlediğini ortaya koydu. Diğer taraftan, 14 Şubat'a kadarki haftada Covid-19 vakalarının  rttığını gören tek bölge ise Ortadoğu'nun da dahil olduğu  Doğu Akdeniz oldu. Covid vakaları burada yüzde 7 arttı.

DSÖ DİREKTÖRÜ: BASİT HALK SAĞLIĞI ÖNLEMLERİ İŞE YARIYOR

Küresel olarak vaka ve ölü sayısın düşmesinin nedenin ülkerin uyguladığı karantina önlemlerine bağlayan DSÖ Direktörü  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, basit halk sağlığı önlemlerinin mutasyonlu corona virüslerin varlığında bile işe yaradığını vurguladı. Ancak farklı uzmanlar, ülkeler arasında  son derece farklı karantina stratejileri uygulanmasına rağmen, salgının dünya çapında neden küçüldüğü konusunda anlaşmazlık içerisinde bulunuyor. 

Editör: TE Bilisim