Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore lideri Moon Jae-in tarihi zirve için bir araya geldi. Liderler, karşılıklı düşmanlıkların sona ermesi için ortak bildiriye imza attı.

1953 Kore Savaşı'ndan bu yana yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore'ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

Kim Jong-un ile Güney Kore lideri Moon Jae-in, sınır hattında el ele kameralara poz verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in, bugün imzaladıkları ortak deklarasyonla "Kore Yarımadası'nda bundan sonra savaş olmayacak" dedi.

11 yıl sonra iki ülkenin liderler seviyesindeki ilk görüşmesinde Kore Yarımadası'nın tamamen nükleer silahlardan arındırılması için ortak çalışma konusunda da anlaşıldı.

Moon, Kuzey Kore'nin nükleer testleri durdurmasının çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

'Omuzlarımızda büyük bir yük var'

Kuzey Kore lideri Kim ise geçmişte de iki Kore arasında anlaşmalar imzalandığını fakat bu bir süre sonra beklentilerin boşa çıktığını hatırlatırken tarihteki hataları tekrarlamayacaklarını söyledi:

"Önümüzde öfkeli insanların ve tepkilerin çıkaracağı engeller olabilir fakat acısız zafer olmaz."

Güney Kore lideri Moon da "Tüm dünya bizi izliyor ve omuzlarımızda büyük bir yük var" diye konuştu.

İki lider arasındaki diyaloglarla ilgili basına bilgi veren Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yoon Young-chan "Kim, Moon'un Kuzey Kore'nin füze testleri nedeniyle sabahları erkenden uyanmak zorunda kaldığını duymuş. Bu yüzden Moon'a 'Bundan sonra uykunu bölmeyeceyiz' dedi" ifadelerini kullandı.

Liderler, ülkelerinin bölünmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan ailelerin birleşmesi için bu yıl çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Birleşme faaliyetleri, Kore'nin Japonya'dan bağımsızlığını ilan ettiği 15 Ağustos Ulusal Kurtuluş Günü'nde açıklanacak.

İki Kore'nin buluşması dünyada da ilgiyle takip ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, görüşmeyi "iyi haber" diye değerlendirdi ve bunun cesaret verici bir adım olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim