Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Riyad Mansur, "İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıların soykırım noktasına ulaştığını" söyledi.

BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsündeki Filistin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mansur, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının, BM'deki ülkelerin büyük bir çoğunluğu tarafından kınandığını ifade etti.

Büyükelçi Mansur, Filistinlilerin, insanlığa karşı soykırım suçuna maruz kalanlar listesinde bulunan Ruanda ve Bosna Hersek'in içinde yer aldığı listeye dahil olmak istemediklerini vurgularken, İsrail'in saldırılarıyla ölenlerin sayısının gün geçtikçe arttığını ve saldırıların "soykırım noktasına" ulaştığını belirtti.

Gazze'de açıklanan ölü ve yaralı sayısının gerçek rakamları yansıtmadığını dile getiren Mansur, yüzlerce çocuğun öldürüldüğünü ve binlercesinin de yaralandığını bildirerek, bir aydan kısa bir süre içinde toplam yaralı sayısının 10 bine ulaştığını kaydetti.

Mansur, saldırılar sonucunda, insanların toplu katlinin öfke uyandıracak derecede arttığını ve bugüne kadar görülmemiş dehşet verici bir manzaranın ortaya çıktığını belirtti. Durumun, 2009'daki saldırılardan da kötü olduğunu belirten Mansur, Filistin halkına yönelik toplu katliam yapıldığını söyledi.

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos'un, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, Filistin'de İsrail'in katlettiği insanların yüzde 80'inin sivillerden oluştuğunu bildirdiğini hatırlatan Mansur, İsrail bombardımanlarında, ailelerin toplu katledildiğini ifade ederek "Bu soykırım dışında neyle açıklanabilir" diye sordu.

Saldırılar sonucunda, yüz binlerce kişinin yerinden olduğunu belirten Mansur, ilaç sıkıntısı yaşandığı, suların kirlendiğini, kanalizasyon sularının sokaklara taştığını ve elektrik santralinin yok edildiğini belirtti.

''Gazze Şeridi'nde güvenli tek bir alan yok. Hastaneler dahi güvenli değil'' diyen Mansur, İsrail gücünün, küçük bir alana havadan, denizden ve karadan top ve tanklarla gerçekleştirdiği saldırının, insanlıkla ilgisinin olmadığını kaydetti.

BM'NİN ROLÜ

''BM Güvenlik Konseyi, halkımıza yönelik saldırıyı durduramazsa ve uluslararası toplum Filistin halkının aradığı barış ve güvenliği sağlayamazsa, Filistin halkı aradığı güvenliği bulmak için nereye başvurmalı'' diye soran Mansur, BM Genel Sekreteri'ne Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Gazze'yi felaket bölgesi ilan etmesi yönünde mektup sunduğunu bildirdi.

Mansur, Devlet Başkanı Abbas'ın Genel Sekreter Ban'dan, BM'nin, Filistinliler için gerekli olan gıda, ilaç, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçları karşılamak için tüm insani araçların kullanılmasını istediğini bildirdi. 
Editör: TE Bilisim