Suriye'deki iç savaş konusunda sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlanan BM Güvenlik Konseyi (BMGK), bugünkü oturumunda Suriye'deki çatışmaların insani etkilerini ele aldı.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, telekonferans yöntemiyle yaptığı sunumda Suriye'de 6,8 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yarısından fazlasını çocukların oluşturduğu 4,2 milyon kişinin Suriye içinde yerlerinden edildiğini belirten Amos, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "ramazan ateşkesi" önerisini desteklediğini kaydetti.
Amos, sorunun çözümü için BM Güvenlik Konseyi'ni sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres de telekonferans yöntemiyle katıldığı toplantıda her gün ortalama 6 bin kişinin Suriye'den komşu ülkelere sığındığını söyledi.
Mülteci sayısının 1,8 milyonu bulduğunu ifade eden Guterres, Suriye'deki krizin Ruanda'da yaşanan trajediden bu yana yaşanan en şiddetli insani kriz olduğunu dile getirdi.
Guterres, önlem alınmaması durumunda bütün bölgenin çok ciddi tehlike altında olduğunu belirterek, bunun "boş bir söylem" olmadığı konusunda BMGK'yı uyardı.
BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonoviç de yaptığı sunumda, en son yapılan açıklamalarda Suriye'de 92 bin 901 kişinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini kaydederek, bu rakamın bin 700'ünün 10 yaşın altındaki çocuklar olduğunu belirtti.
Çatışmaların insani boyutunun her geçen gün büyüdüğüne dikkati çeken Simonovic, Suriye'de her ay yaklaşık 5 bin kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü bildirdi.
-"Türkiye açık kapı politikasına devam edecek"-
Toplantıda söz alan Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler de Suriye rejiminin halkının, meşru taleplerini şiddetle bastırmaya çalıştığını, bunu başaramayınca da halkına savaş ilan ettiğini kaydetti.
Hama ve Humus'un ağır bombardıman altında olduğunu bildiren getiren Eler, sivil halka karşı balistik füze ve kimyasal silah kullanımı ile Suriye'deki durumun 21. yüzyılın en büyük insani trajedisi olmaya doğru gittiğini anlattı.
Krizin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini vurgulayan Eler, "Komşu ülkeler bu sorunlarla tek başlarına mücadele edemezler ve etmemeliler" dedi.
Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik "açık kapı" politikasını sürdüreceğini aktaran Eler, "Şu anda 20 kampta 200 binden fazla Suriyeliyi misafir ediyoruz. Diğer şehir ve kasabalara geçenlerle bu sayı 500 binin üzerinde. Türkiye sınırlarını açık tutmasının yanı sıra Suriyelilerin barınma, eğitim, sağlık gibi sosyal ihtiyaçlarını da karşılıyor. Türkiye'nin bu ihtiyaçları karşılamak için harcadığı para 1,5 milyar doları geçti" diye konuştu.
Uluslararası toplumun Suriye'de ihtiyaç içindeki halka yardım ulaştırmakta başarısız olduğunu vurgulayan Eler, "Bu soruna cevap vermek ve Suriye içine yardım ulaştırmak için yeni metotlar bulunması gerekiyor. BMGK, Suriye içindeki halka insani yardım ulaştırılması için sınır ötesi operasyonun da içinde olacağı alternatifleri değerlendirmeli" görüşünü belirtti.
Eler, Türkiye'nin Suriye halkının meşru taleplerine destek olmayı ve insani yardımı sürdüreceğini sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim