BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de kötüleşmekte olan insan hakları durumu ve Kuseyr'deki katliamlar konusunda aldığı kararla Suriye otoriteleri ve hükümete bağlı milisler tarafından yapılan uluslararası insani hukuk ihlalleri ile yaygın ve sistematik insan hakları ve temel hak ihlallerini güçlü bir şekilde kınadı.

Türkiye, Katar ve ABD'nin çağrısıyla bugün yapılan toplantıda, Suriye aleyhine karar 36 evet, 1 hayır ve 8 çekimser oyla alındı. İki ülke ise oturuma katılmadı.

Kararda, BM Genel Kurulu ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'ın 10 Mayıs'ta Kuseyr etrafındaki askeri yığınağa dikkat çektiği ve daha fazla katliamdan ve insanların yerinden edilmesinden korktuğunu belirttiği açıklamasına atıf yapıldı.

Konsey'in Suriye'nin egemenlik, bağımsızlık, bütünlük ve toprak bütünlüğüne verdiği öneme işaret edilen kararda, Suriye otoriteleri ve hükümete bağlı milisler tarafından yapılan uluslararası insani hukuk ihlalleri ile yaygın ve sistematik insan hakları ve temel hak ihlalleri güçlü bir şekilde kınandı.

Rejimin Kuseyr'deki halk da dahil olmak üzere Suriye'deki bütün sivillere karşı balistik füzeler ve ağır silahlar kullanmasının da kınandığı kararda, nereden gelirse gelsin, Suriye'deki şiddet eleştirilerek, bütün taraflar her türlü şiddete son vermeye çağrıldı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Suriye'de kötüleşmekte olan insan hakları durumu ve Kusayr'daki katliamlar konusunda aldığı kararda, yabancı milislerin Suriye rejimi adına savaşması kınanarak, bu konudaki derin kaygılar belirtildi.

Türkiye, Katar ve ABD'nin girişimiyle bugün gerçekleştirilen acil oturumda alınan kararda, bütün tarafların, mezhepsel gerilimleri kışkırtacak terör ve şiddet eylemleri ile tehditlere son vermeleri istendi. Kararda, taraflar uluslararası ve insan hakları hukuklarından kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye çağrıldı.

Suriye otoritelerinin halkını koruması ve Kusayr'da sivillere karşı saldırılara son vermesi talep edilen kararda, söz konusu bölgedeki katliamlardan sorumlu olanların hesap vermesi gerekliliği de vurgulandı.

Kararda, yabancı milislerin Suriye rejimi adına Kusayr'da savaşması kınanarak, bu konudaki derin kaygılar ifade edildi. Kararda, bu durumun insan hakları ve insani durumu kötüleştireceği ve bölge üzerinde de negatif etkileri olacağı belirtildi.

Suriyeli yetkililerden, BM ve insani yardım kuruluşlarının temsilcilerinin özellikle Kusayr bölgesindekiler başta olmak üzere şiddetten etkilenen bütün sivillere serbestçe ve engellemeyle karşılaşmadan ulaşmalarının sağlanması talep edilen kararda, bu çerçevede sınırın ötesine yapılacak insani operasyonların acil konu olduğu kaydedildi.

Kararda, Kusayr'daki olayları araştırmak için acil bir şekilde kapsamlı, bağımsız ve özgürce çalışabilecek bir komisyon oluşturulması da istendi. 
Editör: TE Bilisim