BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye'deki muhaliflerin, Uluslararası Suriye Konferansı'na muhalefet gruplarını birleşik ve uyumlu bir şekilde temsil edecek bir heyet göndermelerini beklediklerini bildirdi.

Ban, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Cenevre'de düzenlenmesi planlanan Uluslararası Suriye Konferansı için BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el İbrahimi'nin ABD ve Rusya yetkilileryile yaptığı hazırlık görüşmelerinde neden kesin bir tarihin belirlenemediğini sorması üzerine Ban, burada Suriye halkını kimin temsil edeceği konusunun temel konu olduğunu söyledi.

Hem muhaliflerin hem de hükümetin konferansa heyet göndereceklerini ifade eden Ban, "Muhaliflerin, muhalefet gruplarını birleşik ve uyumlu bir şekilde temsil edecek bir heyet göndermelerini bekliyoruz. Hükümetin de BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el İbrahimi ile görüşmeleri yürütebilecek tam yetkili bir heyet göndermesini bekliyoruz" dedi.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'IN KATILIMI

Katılımın kapsamı konusunda da bazı görüş ayrılıkları bulunduğunu belirten Ban, bu konunun İran ve Suudi Arabistan ile alakalı olduğunu dile getirerek, "Onların söyleyeceklerine ihtiyaç var mı? Veya hangi yolla konuşacaklar?" sorularını yöneltti.

Bu konuların daha fazla tartışılması gerektiğini ifade eden Ban, BM, ABD ve Rusya arasındaki konferans hazırlık görüşmelerin bir an önce yapılmasını ve Suriye krizine bir an önce çözüm bulunmasını umut ettiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ABD-Rusya inisiyatifiyle oluşturulan Uluslararası Suriye Konferansı'nın, Suriye'deki tarafları müzakere masasına getirecek barışı sağlayacak ve hayatları kurtaracak bir çözüm için en iyi şans olduğunu söyledi.

Şu ana kadar çok fazla insanın hayatını kaybettiğine işaret eden Ban, çatışmanın büyük ve yürek burkucu bir insani kriz meydana getirdiğini kaydetti.

Ban, "ABD-Rusya inisiyatifi, Suriye'deki tarafları müzakere masasına getirecek olan barışı sağlayacak ve hayatları kurtaracak bir çözüm için en iyi şanstır. Bu konferansın bir an önce gerçekleşmesi için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız. Bütün uluslararası toplumu bu sürece tam anlamıyla bağlı olmaya çağırıyorum" diye konuştu.

Suriye halkının barış ve umut istediğini vurgulayan Ban, "Şu ana kadar gördükleri ölüm üzerine ölüm. Bütün duydukları konuşma üzerine konuşma. İnsanlar ölüyor, Aileler kaçıyor. Suriye'deki ateş yayılıyor ve yakında bütün bölgeyi kaplayacak" dedi.

MALİ

Mali'deki duruma da değinen Ban, bu ülkedeki durumdan kaygı duyduklarını dile getirdi. Ban, ülkede 28 Temmuz'da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin bütün Malililerce kabul edilebilecek şekilde güvenilir ve barışçı olmasının çok önemine işaret etti.

Mali'deki insani durumdan da kaygı duyduğunu belirten Ban, ülkede 475 bin insanın yerinden edildiğini ve yaklaşık 1.4 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Mali'nin kuzeyinde insan hakları ihlalleri olduğunu ifade eden Ban, çocukların silahlı gruplar içinde yer aldığını, tecavüz ve gözaltında kayıplar yaşandığını söyledi. Ban, ihlallerin araştırılması ve bu ihlalleri yapanların hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

GOLAN TEPELERİ

Ban, Avusturya'nın Golan tepelerindeki BM Barış Gücü'ndeki (UNDOF) askerlerini çekme kararının ardından hangi ülkenin askerinin oraya yerleştirileceği sorusu üzerine, buradaki gücün bölgenin barış ve güvenliği için çok önemli olduğuna işaret etti.

Avusturya askerlerinin cekilmesinin büyük bir boşluk oluşturacağını ifade eden Ban, Fiji hükümetinin 170 asker göndermeyi kabul ettiğini ve ileride daha fazla asker gönderebileceğini belirttiğini kaydetti.

Kendisinin İsveç dahil pekçok Avrupa ülkesiyle görüşmeler yaptığını ve bu ülkelerin kendi içlerinde konuyu görüştüklerini anlatan Ban, bu ülkelerin bazılarının Mali'ye asker gönderecek olması dolayısıyla çekinceleri olduğunu söyledi.

ABD'NİN DİNLEME FAALİYETLERİ


BM'nin ABD'nin istihbarat toplama kapsamında yürüttüğü dinleme faaliyetlerine maruz kalıp kalmadığı sorusu üzerine Ban, diplomatik misyonların Viyana Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan diplomatik dokunulmazlıkları bulunduğunu anımsattı.

ABD ve AB arasındaki konu hususunda bir yorum yapmasının mümkün olmayacağını ve bu konuda ek bir bilgisinin de bulunmadığını dile getiren Ban, fakat AB yetkililerinin ABD'den bu konuda izahat istediğini bildiğini kaydetti. Ban, "Prensip olarak bilgiyi de içeren diplomatik faaliyetler korunmalıdır" dedi.

Güney Afrika eski devlet başkanı Nelson Madela'nın durumu ile ilgili bir soru üzerine Ban, Mandela'nın dünyadaki pekçok insanı etkilediğini belirtti. Ban, "BM, bu liderlik için ona çok şey borçludur. Onun bir an önce iyileşmesi için dua ediyorum" dedi. 
Editör: TE Bilisim