Simerini haberi “’12’nci Parselde Yeni Yataklar... Doğal Gaz Çok Daha Fazla Miktarda Olabilir... Yeni Araştırma Sondajı Yapılması İhtimal Dışı Değil” başlığıyla manşete çekti.

Gazete Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellina’ı kaynak göstererek Noble’ın halen araştırma sonuçlarını analiz etmekte olduğunu, parselde yeni yatak varlığının saptanması maksadıyla 2014’te yeni araştırma sondajı yapılabileceğini yazdı.

Gazeteye göre Ellinas Simerini’nin internet gazetesi SigmaLive’a yaptığı açıklamada, bunun önemli bir gelişme olduğuna işaret ederek, sismik araştırma sonuçları doğrulanırsa 12’nci parsel içerisindeki doğal gaz miktarının daha da fazla olduğundan söz edilebileceğini söyledi. Bu yatakların ‘Afrodit’ yatağının fazla uzağında olmadığını, söz konusu yataklarda var olduğu tahmin edilen hidrokarbon miktarının ise Afrodit’tekinden daha az olduğunu belirtti.

Gazete Ellinas’ın, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ederek parsellediği deniz bölgesindeki hidrokarbon miktarına itiraz edenlere ise şu mesajı gönderdiğini yazdı:

“5 parsel verdik. Total analizlerini tamamladı ve normal şekilde ilerliyor. İkinci teyit sondajı yapılması gerektiğinden belki bir miktar gecikme olabilir ancak buna rağmen endişeye neden yoktur. İyimseriz çünkü yeterli miktarda hidrokarbon vardır. Biraz sabır gerek.”

LİLLİKAS’IN VATANDAŞ İTTİFAKI’NDAN ANASTASİADİS BAŞKANLIĞINDA ULUSAL ENERJİ KONSEYİ KURULMASI ÖNERİSİ


Aynı gazete “Vatandaş İttifakı Ulusal Enerji Konseyi Kurulmasını Önerdi” başlıklı haberinde Vatandaş İttifakı’nın bu önerisini İttifak Başkanı Yorgos Lillikas’ın açıkladığını yazdı.

Habere göre “Top yekün Ulusal Enerji Stratejisi oluşturulması bu çok önemli meseleyi partisel maksat ve çatışmaların dışında tutmamıza yardımcı olur. Aksi halde böyle bir stratejinin olmaması ülkemizin arzu edilen siyasi ve ekonomik sonuçları elde etmesine, Türk planlamalarının ve bölgedeki gelişmelerin etkin göğüslenmesine olanak tanımayacak” diyen Lillikas, önerilerinin ulusal strateji, altyapı ve ittifaklar şeklinde üç eksene dayandığını anlattı.

Lillikas strateji belirlemede, gelecekteki enerji ihtiyaçlarını ve maliyetlerinin, petrol ekonomisinden yavaş yavaş doğal gaz ekonomisine geçiş yapılması ve binaların enerji verimliliğinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Kirliliğin azaltılması, iklim değişikliği, İsrail ve Yunanistan ile elektrik bağlantısı, yenilenebilir enerji kaynaklarının ileri götürülmesi, taşımada ve elektrik üretiminde doğal gaz kullanılmasının da gündeme getirilmesi gerektiğine işaret eden Lilllikas, “Kendi hidrokarbonlarını değerlendirme” konusunda da tam şeffaflığı sağlayacak kurumsal bir yönetim çerçevesi benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Doğal gazın bir bölümünün Troyka ile yapılan Memorandumdan kurtulmak için derhal değerlendirilmesi için bir stratejik plan yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Lillikas yapılması gerekecek altyapıların, boru hatları ve sıvılaştırma tesisiyle ilgili projelerin tamamlanması enerji altyapısına katılacak ülke ve şirketler için yatırım paketleri oluşturulması ve İsrail ve Yunanistan ile doğal gaz sıvılaştırma ve ihraç anlaşmaları yapılması gereğinden söz etti. Doğal gazın aynı zamanda İsrail, ABD, Fransa ve Rusya gibi müttefikler edinmek, “Türk proje ve taleplerini savuşturmak” için de değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Yorgos Lilllikas Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında olacak Uslusal Enerji Konseyi’nin, kararları bağlayıcı olması için yasayla ihdas edilmesini ve siyasi güçler dışında Dışişleri, Enerji, Savunma ve Maliye bakanlarının katılmasını, akademisyen ve bilirkişilerin katılacağı Enerji, Maliye ve Güvenlik, Jeopolitik ve Strateji komitelerinden bilirkişilerle takviye edilmesini önerdi.

Fileleftheros Lillikas’ın açıklamasını okurlarına “Doğal Gaz Stratejik Yönetimi... Vatandaş İttifakı’ndan Ulusal Enerji Konseyi Kurulması Önerisi” başlığıyla aktardı.

BRYZA’NIN BAF’TA YAPTIĞI LEVİATHAN’IN BORU HATTIYLA MERSİN’E BAĞLANMASI ÖNERİSİ İSRAİL GLOBES GAZETESİ ARACILIĞIYLA RUM BASININDA

Aynı gazete “Leviathan’dan Mersin’e Boru Hattı... Türk Şirketini Temsil Eden Bryza Kendisini Öneriyle Yeniden Gösterdi” başlıklı haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı ve şu anda Turcas isimli Türk şirketinin yönetim kurulu üyesi Mathew Bryza’nın İsrail’e ait Leviathan parselini Mersin’e bağlayacak bir boru hattı döşenmesini önerdiğini yazdı.

Gazete İsrail’in günlük ekonomi gazetesi Globes’ı kaynak gösterdiği haberinde Bryza’nın Baf’ta gerçekleştirilen uluslar arası doğal gaz konferansında yaptığı konuşmada, bu boru hattının maliyetinin 2,5 milyar dolar olacağını ve yılda 16 milyar metreküp doğal gaz taşıyabileceğini söylediğini yazdı.

Turcas’ın, Türkiye-İsrail ilişkilerinin gerginliğinden ortaya çıkacak siyasi tehlikelere karşın bu projeyi cazip diye nitelediğini ve boru hattını inşa etmeyi önerdiğini de belirten gazeteye göre Globes, Bryza’nın ilgili açıklamasına “Türk şirketinin İsrail doğal gazının Türkiye’ye ihracıyla ilgili ilk aleni açıklamasıdır. Bu öneri son zamanlarda İsraillilerin gözünde puan kazanıyor” yorumunu yaptı.

Halen aralarında Zorlu Grubu’nun da bulunduğu bazı Türk şirketlerinin boru hattı inşası ve doğal gaz satın alımı konusunda Leviathan hissedarlarıyla görüşme de yaptıklarını yazan Globes, Bryza’nın Baf’ta yaptığı konuşmanın şu bölümünü öne çıkardı:

“Turcas Leviathyan’dan Mersin Limanı’na kadar 470 kilometre uzunluğunda boru hattı inşa etmekle ilgileniyor. Şirketimiz ve diğer şirketler, çalışmanın siyasi gelişmelerden etkilenmesi veya erozyona uğraması halinde risk almaya hazırdır. Turcas halen Leviathan’ın boru hattı ile gerek Ceyhan gerek Mersin’e bağlanması projesinin sürdürülebilirlik araştırmalarını yaptı.” 
Editör: TE Bilisim