70 yaşındaki ünlü Amerikalı iş adamı Donald Trump önce Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı oldu, sonra da ABD'nin 45. başkanı seçildi. 20 Ocak 2017'de görevi Barack Obama'dan devralacak Trump, çok zorlu bir seçim yarışının ardından belki de ABD tarihinin en büyük seçim sürprizine imza attı.
Donald Trump, Forbes dergisinin "Dünyanın En Zengin 400 İnsanı" listesinde yer alıyor.
Dergiye göre Trump'ın serveti yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar. Trump ise bu rakamın 10 milyar dolar olduğunu iddia ediyor.
Trump, daha önce 2000'de yapılan seçimlerde Reform Partisi'nden başkan adayı olmuş ama bir süre sonra adaylıktan çekilmişti.
Donald Trump'ın inandığı 20 şey
10 başlıkta Trump'ın 'ötekileri' hedef alan sözleri
Donald Trump, Haziran 2015'te, 2016'daki seçimde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olduğunu açıkladı. Seçim vaatleri ise hem ABD'de hem de dünyada büyük tartışmalara neden oldu.
Trump seçim sloganı olarak "Make America Great Again" (Amerika'yı yeniden yüceltmek) sloganını kullandı. Aynı sloganı 1980'de ABD Başkanı seçilen bir diğer Cumhuriyetçi siyasetçi Ronald Reagan da seçim kampanyasında kullanmıştı.
Tartışmalı sözler, vaatler
Donald Trump'ın seçim vaatlerinde göçmenler, Müslümanlar, güvenlik ve IŞİD ile mücadele konularındaki görüşleri ön plana çıktı.
Amerika'daki camilerin gözetim altında tutulması gerektiğini düşünen Trump, Müslümanların emniyet güçleri tarafından "terörle mücadele" kapsamında fişlenmesi gerektiğine inanıyor.
Trump, ülkesinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelede tutuklularda boğuluyormuş hissi uyandıran su işkencesi ve diğer "sert sorgulama" yöntemlerini kullanması gerektiğini söylemişti.
ABD'nin yeni başkanı seçilen Trump, tahminen yaklaşık 11 milyon yasadışı göçmenin sınır dışı edilmesini savunuyor. Trump ayrıca doğumla gelen vatandaşlık hakkını da sonlandırma yanlısı.
Ünlü iş adamı örneğin yasa dışı göçü önlemek için seçilmesi halinde ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini, duvarın parasını Meksika'ya ödeteceğini vurgulamıştı.
Rusya lideri Vlamidir Putin ile çok iyi geçineceklerini söyleyen Trump Çin ile ticaretin de daha eşitlikçi olmasını sağlayacak bazı adımlar atılması istiyor.
Trump, Irak ve Libya'da da durumun ölen iki diktatörün ardından "çok daha kötü" olduğunu düşünüyor. Bir keresinde, "Saddam Hüseyin ve Muammer Kaddafi iktidarda olsaydı, dünya daha iyi bir yer olurdu" demişti.
"Clinton çifti için soruşturma"
Donald Trump seçim kampanyası boyunca yapılan tartışmalardan birinde Clinton'ın "başkanlık için gerekli dayanıklılığa sahip olmadığını" söyleyemişti.
Trump, Hillary Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde kendi kişisel e-posta hesabından resmi yazışmalar yaptığını ve kampanya ekibinin bunları silerek gizlemeye çalıştığını hatırlarak, "Bunu özel sektörde yapsaydın hapse girerdin" demişti.
Ayrıca eski Başkan Bill Clinton'ı tecavüzle suçlayan Trump Hillary Clinton'ın da kocasını koruduğunu iddia etmişti.
Donald Trump, başkan seçilmesi halinde Clinton çifti hakkında soruşturma başlatacağını söylemişti.

Editör: TE Bilisim