ABD Başkanı Donald Trump, sabaha karşı Amerikan ordusuna Suriye'deki kimyasal silah tesislerini vurması için emir verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Suriye'de birden fazla hedefin vurulduğunu bildirdi.

Açıklamaların ardından Rusya ise ABD Büyükelçiliği aracılığıyla saldırının "sonuçsuz kalmayacağını" duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, saldırıya İngiltere ve Fransa'nın da destek verdiğini duyurdu.

ABD Başkanı saldırının amacını "kimyasal silahların üretim, yayılım ve kullanımına karşı güçlü bir caydırıcılık oluşturmak" olarak tanımladı.

Reuters haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili, Suriye'deki birden fazla yerin Tomahawk güdümlü füzeleriyle vurulduğunu söyledi.

Trump konuşmasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında "Bunlar bir adamın değil bir canavarın yapacakları" dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de, İngiltere'nin operasyona destek verdiğini "güç kullanımından başka bir alternatif yoktu" sözleriyle duyurdu.

May, operasyonun Suriye'de bir "rejim değişikliği" ile ilgisi olmadığını söyledi.

ABD Savunma Sakanı James Mattis de saldırıda herhangi bir kayıp haberi olmadığını söyledi. Mattis "Şu anda bu bir kerelik bir şey ve güçlü bir mesaj yolladığına inanıyorum" diyerek, ilk saldırı dalgasının sona erdiğini vurguladı.

Rusya: Bu tür eylemler sonuçsuz kalmayacak

Beşar Esad yönetiminin başlıca müttefiki Rusya, ABD Büyükelçiliği aracılığıyla "bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağını" açıkladı.

Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Önceden planlanmış bir senaryo ortaya kondu. Yeniden, tehdit ediliyoruz. Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyarmıştık. Bütün sorumluluk Washington, Londra ve Paris'e aittir."

Bu açıklamanın ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da Batılı müttefiklerin, Suriye'de barış yaklaşırken ülkeye saldırma kararı aldığını söyledi.

Zakharova Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda "Dünyada ahlaklı liderlik yaptıkarını ve müstesna olduklarını düşünenler. Şu anda, tam barış içinde bir gelecek şansı kazanmışken Suriye'nin başkentini bombalamak için gerçekten müstesna olmalısınız" dedi.

Pentagon vurulan hedefleri açıkladı

Trump'ın açıklamasından sonraki dakikalarda basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri vurulan 3 hedefi açıkladı:

'Kimyasal ve biyolojik silahların üretilmesiyle ilgili olduğu söylenen Şam'da bir bilimsel araştırma merkezi'

'Humus'un batısında kimyasal silah depo tesisi'

'Humus yakınlarında kimyasal silah ekipmanı deposu ve önemli bir emir komuta merkezi'

Suriye devlet televizyonu, hükümet güçlerinin ondan fazla füzeyi vurduğunu duyurdu.

Esad yönetimi: Saldırı uluslararası hukukun ihlâli

Trump'ın açıklamasının hemen ardından Suriye'nin başkenti Şam'da patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Suriye devlet televizyonu da Şam'a yönelik saldırıları doğruladı.

Suriye devlet televizyonu saldırının başarısızlığa uğrayacağını kaydetti, saldırıyı "uluslararası hukuk ihlâli" olarak tanımladı.

Devlet televizyonu ayrıca Suriye hava savunma sistemlerinin 13 füzeyi vurduğunu duyurdu.

BBC'nin dış haberler prodüktörü Riam Dalati, Şam'dan gelen görüntülerin hava savunma sistemlerinin faaliyete geçirildiğini gösterdiğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim