ABD ve İran heyetleri, İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler yapmak için bir araya geldi.

Cenevre'de gizli yürütülen görüşmelerde, İran'ın nükleer programı konusunda iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için çaba sarf ediliyor.

Geçen yıl, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında gerçekleşen ve uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlamasını öngören görüşmeler, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz 2014 tarihine kadar yapılması öngörülmüş ancak daha sonra defalarca bir araya gelen taraflar, bu anlaşmanın 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Bugünkü görüşmelere, ABD tarafından ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman, İran tarafından ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve öteki yetkililer katılıyor. ABD ile İran arasındaki görüşmelerin bugün sona ermesi öngörülüyor.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya (5+1) arasındaki görüşmelerin ise eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu sırasında devam etmesi bekleniyor. 
Editör: TE Bilisim