Kerry düzenlediği basın toplantısında, saldırıyla ilgili gerekli adımları attıklarını söylediğini belirterek kanıtlarla ilgili herşeyi halka sunamayacaklarını, Esed rejiminin kimyasal silahları olduğunu bildiklerini, bu silahları birçok kez kullandığını bildiklerini, bunları kendi halkına karşı kullandığını da bildiklerini söyledi.

Kerry, Suriye rejimi kimyasal silahlardan sorumlu personelinin, kimyasal silahların atılacağı yerde üç gün önce hazırlık yaptığını, rejim unsurlarına kimyasal silah saldırısı konusuna hazırlanmalarının söylendiğini ve spesifik talimatlar verildiğini bildiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Esed rejiminin saldırı öncesi bölgede hazırlık yaptığını, kendi yandaşlarına gaz maskesi dağıttığını, roketlerin nereden ateşlendiğini nereye ulaştığını, ve sadece muhaliflerin olduğu bölgeye gittiğini bildiklerini söyledi.

Kerry, ABD'nin Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik uygun yanıtının, sınırlı ve rejimi kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulmaya dönük olacağını, hiçbir ABD askerinin karaya ayak basması, ucu açık bir savaşa girme veya Suriye'deki iç savaşa müdahil olma gibi bir durumun söz konusu olmayacağını kaydetti.
Şam'dan gelen görüntülüren çok kötü görüntüler olduğunu anlatan Kerry, insanların ağızlarından köpük geldiğini, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini, doktor ve hemşirelerin bir yaralanma veya kanama olmadığını söylediklerini ifade etti.

Yüzden fazla çocuk hayatını kaybettiğini onları kurtarmaya çalışan doktor ve hemşirelerin saldırıdan zarar gördüğünü dile getiren Kerry, kimyasal silahların kullanıldığını anlattıklarını Suriye rejiminin de olaydan sonra 4 gün boyunca bölgeye BM yetkililerinin gitmesine müsade etmediğini, bölgeye giden BM yetkililerinin kanıtların birçoğunun zarar gördüğünü anlattı.

Dünya tarihinde çok büyük savaşlar yaşandığını ve kimyasal silahlardan dolayı çok büyük kayıplar yaşandığını bunun üzerine kimyasal silahların kullanımının dünyada yasaklanması kararı alındığını, bu tür silahların kullanılmasına da müsade edilmeyeceğini, bunu başta bölgedeki ülkeler olmak üzere tüm dünyanın faydasına olduğunu söyledi.

Kerry, Beşşar Esed, bir kendi kanından insanları öldürüyorsa ABD buna hayır diyecektir. Benim kaygım sadece bizden çok uzakta gerçekleşen bir saldırıyla ilgili değil, Suriye halkı çok zor durumdalar. Biz ABD'yiz, biz her zaman insanlık değerlerini korumaya çalışmış bir ülkeyiz. Biz sadece kınarsak bunun sonucu daha acı olacaktır. ABD bu konuda yanlız değil. Dünya ve dostlarımız bu saldırıya karşı çıkıyor. Arap birliği, İslami birlikler bu saldırıyı kınadılar. Türkiye bunun rejimin sorunu olduğunu ve bundan hiçbir şüphe olmadığını söyledi. Fransa, Avustralya benzer yönde açıklamalar yaptı. Saldırıya karşı gözlerimizi kapatamayacağımızı söylediler.

ABD 10 yıllık savaş nedeniyle savaştan yoruldu. Ben de savaştan yoruldum. Ancak bu hiçbirşey yapmayacağımız anlamına gelmez, Bu ABD'nin istediği zamanda istediği şekilde ve bu saldırı kimyasal silah kullanmayı önlemeye yönelik olacak. Bu krizin müzakereler yoluyla çözülmesinden yanayız. Askeri operasyonlar bu sorunu çözmeyecek. Bunun müzakere masasında çözüleceğini biliyoruz. Alacağımız kararlar dünyayı korumaya yönelik olacaktır.

haber7 
Editör: TE Bilisim