ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusundaki uluslararası taahhütlerine göre hareket etmemesi halinde Rusya'yı yeni yaptırımların beklediği uyarısında bulundu.

Obama, 4 Asya Pasifik ülkesini kapsaya gezisinin ilk durağı Japonya'nın başkenti Tokyo'da, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmelere odaklandığı görülen Obama, Rusya'dan, 18 Nisan'da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Ukrayna toplantısında uyacağını açıkladığı ilkelere göre hareket etmesini istedi. Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aksi bir tutum takınması durumunda, "Rusya'ya yönelik yeni dalga yaptırmların devreye sokulmayı beklediğini" vurguladı.

Rusya'ya yönelik yaptırımların etkili olmasında diğer ülkelerin tutumunun da önem taşıdığına işaret eden Obama, "Ek yaptırımların Sayın Putin'in hesaplarını değiştirmeyebileceğini anlıyorum. Bu yaptırımların Putin'in hesaplarını değiştirmesi, bir dereceye kadar, bizim bu yaptırımları nasıl uygulayacağımızın yanı sıra diğer ülkelerin de bu konuda yapacakları işbirliğine bağlı" diye konuştu.

Konuşmasında Cenevre'deki Ukrayna toplantısında Rusya'nın da üzerinde mutabık kaldığını bildirdiği ilkelere atıfta bulunan Obama, "Rusya'nın Cenevre'deki toplantının ardından daha akıllı bir yol izlemesi olasılığı vardı. En azından şimdiye kadar, onların anlaşma metninin ruhuna göre hareket etmediğini gördük" dedi.

Cenevre mutabakatını neticelendirmeyi başaramayan Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi hazırlandığı yönünde açıklamada bulunan Obama'nın, buna karşılık, aslında kendisinin de bu yaptırımların devreye sokulması için adım atmaya karar verdiğini söylemekten kaçındığı görüldü. Obama, "Rusya'nın her zaman yarın veya ondan sonraki gün farklı bir yol izlemesi mümkün. Bunu yapacaklarını düşünüyor muyum? Şimdiye kadar ki işaretler beni pek de umutlandırmıyor" diye konuştu.

ABD yönetimi yetkililerini basına sızan yorumlara göre, Obama, yaptırımlar hakkındaki kararın haftalar içinde değil günler içinde verileceğini belirtti. Bu bilgilerin ışığında, Obama, Japonya'nın yanı sıra Güney Kore, Malezya ve Filipinler'i kapsayan 8 günlük Asya-Pasifik gezisinin ortalarında Rusya'ya yaptırımlar konusundaki kararını açıklayacağı izlenimini veriyor.

Rusya'ya karşı uygulamaya konulacak yeni dalga yaptırımların, Putin'in beyin takımı arasında yer alan şahısları, deniz aşırı ülkelerdeki varlıklarını hedef alması bekleniyor. Amerikalı yetkililer, ABD'nin Rusya'daki büyük enerji sektörünü de içine alan belli başlı sanayi alanları üzerinde yıkıcı etkisi olabilecek yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmuş olmasına karşın bu yaptırımların sadece Rusya'nın Ukrayna'ya askeri güçleriyle saldırması durumunda devreye sokulmasının planlandığını belirtiyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın, Ukrayna'ya ait Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ilhak etmesine, bazı Rus ve Ukraynalı yetkililerin varlıklarının dondurulması ve vize yasağı getirilmesi yönünde kararlar alarak karşılık vermiş bulunuyor. 
Editör: TE Bilisim