Günler günleri, aylar ayları ve yıllar da yılları derken zaman akıp gidiyor. Yağışı az bir süreçten sonra bahara geldik. Havaların ılıması ile, tabiat uyandı. Ülkemizde belki de en iyi mevsim bu mevsimdir. Tabiatın uyandığı mart ayı bir çok önemli günü de barındırmaktadır. Örneğin 8 mart Dünya kadınlar günü, 14 mart Tıp Bayramı, 15 mart Dünya Tüketiciler günü, 18 mart Şehitler günü, 18-24 mart Yaşlılar haftası, 21 mart Nevruz bayramı, 21 Mart Dünya Ormancılık günü aynı zamanda Dünya şiir günü, 22 mart Dünya su günü, 23 mart Dünya Meteoroloji günü, 27 mart Dünya Tiyatrolar günü. Bu günlerden bazıları için yazılarım oldu. Bu kez Dünya Meteoroloji günü ve Dünya Tiyatro günü ile ilgili yazıyorum.

Birleşmiş Milletlerin bir uzmanlık kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın ana sözleşmesinin 23 Mart 1950 tarihinde yürürlüğe girmesinden ötürü her yıl 23 Mart günü "Dünya Meteoroloji Günü" olarak kutlanmaktadır. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve 186 ülkenin üye olduğu Dünya Meteoroloji Teşkilatı, her yıl düzenlenen konferanslar ve diğer etkinliklerle meteorolojinin halka daha iyi tanıtılması, halkın ve kurumların meteorolojik bilgi ve hizmetlerden daha fazla yararlanması, üniversiteler, kurum ve kuruluşlarla meteoroloji teşkilatı arasındaki işbirliğinin gelmesi amaçlanmaktadır.

Ülkelerin meteoroloji birimleri, olmazsa olmazlarıdır. Ülkemizde de hava durumlarını takip eden Meteoroloji Dairesi vardır. Çoğu konuları değerlendirirken havanın nasıl olacağı gündeme gelmektedir. Günlük ve haftalık hava raporları bizlere rehber olmaktadır. Uçak ve gemi seferleri için hava raporları olmazsa olmazdır. Meteoroloji raporları hayatımı planlamamızda önemli yer almaktadır.

27 mart Dünya Tiyatro Günü ise 1961 yılında Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü Uluslar arası Tiyatrolar Birliği merkezleri ve dünya çapında bir çok ülkede kutlanmaktadır. 27 mart nedeniyle dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarının yazdığı evrensel bir bildirge yayınlanır. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.

27 Mart Dünya Tiyatro günü ülkemizde de kutlanmaktadır. Kıdemli tiyatrocuların gün dolayısı ile yayınladıkları bildirgeleri hatırlarım. Bu gün, tiyatro sanatçıları için önemli bir gün ve bir nevi bayram gibidir. Bu günde oyunlarını halka ücretsiz sunmaktadırlar. Ülkemizde Devlet Tiyatrosu ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yanında özel tiyatrolar ve amatör tiyatrolar vardır. Devlet Tiyatrosu binası yandıktan sonra, başka mekanlarda oyunlarını sahnelemek zorunda kaldılar. Umarız yakın zamanda kendi binalarına kavuşurlar.

Halkımızın tiyatro konusunda daha fazla oyun izleme arzusunda olduğuna inanmaktayım. Bunun Lefkoşa Belediye Tiyatrosun her yıl düzenlediği Tiyatro Festivali ile bir nebze giderildiğini düşünmekteyim. Gerek ülke sanatçılarının gerekse Türkiye’den gelecek sanatçıların oyunlarını devamlı sahneleme imkanları olmalıdır. Sanırım mali nedenler bu konuyu da etkilemektedir.

Özellikle Türkiye’de yüksek öğrenim görenler bu konuda şanslılar. Orada bir çok sanat merkezi farklı oyunlar sahnelemektedirler. Bu alandaki eksikliğin insanımızın sevgi ve hoşgörüsünü de olumsuz etkilediğine inanırım. Bu tür kültürel etkinliklere alışan ve izleyenlerin daha sabırlı ve insancıl tavırlar içinde olacağını düşünürüm.

Nihayette dünya bir sahne ve bizler de o sahnedeki oyuncularız . Yaşam süremizce bu sahnede kalabiliriz. Mühim olan iz bırakarak sahneden ayrılmaktır. Bunun için hayat süremizde bir birimize karşı sevgi ve saygı içinde olmalıyız.