Bu değim bir çok insanın değimidir, ve de önemli bir meseledir bir çok şeyin anlam kazanmasına sebep olur. Gerçi anlamdan ziyade deyim yerinde ise herseyin sebebi dündür. Var olmak bile dünün eseridir bu gerçekle yola çıkarsak, dün dündür bu günse başka bir gündür demek tam bir çelişkidir. Bu günün sebebi dündür.
* * *
Bu basit çıkarımı nerede ise herkesin yapabilmesi gayet doğaldır. Yine bu gerçekle yola çıkarsak, önce kendimizde, aile içinde, toplumda, sosyal alanlarda vs yani kısacası hayatın can bulduğu her alda, bugün yaşadığın olumlu ve de olumsuz tüm faktörleri, dün yine benzer koşullarda ki eylemlerimiz belirledi.
* * *
Çevresel faktörleri işin içerisine sokmak istesek bile, orada yine kişinin bu çevresel buluntular karşısında ki eylemi şekillendirdi, bu gün yaşadıklarını.
* * *
Şimdi gelelim esas meseleye, dün bu adanın bölünmüşlüğü işine yarar diye şekillenip kurdurulan bu sitede, halklar çaresiz miydi? Yoksa onlarında önemli bir kısmının işine bu gelmiş olabilir mi? Ya da kendilerini düşünmeden uzak bir anlamsız fikre kaptırdıkları için mi? Dün bu dış faktörlere uyguladığımız eylemlerin, mantık dışı boyun bükme halleri bu günlerin sebebi değil mi sanıyorsunuz?
* * *
Yani bu ada yarısında dün dünde kalmamış, gelişip evrilerek bu günün kaosunu yaratmıştır. Meşur bir söz vardır ‘’ rüzgar eken, fırtına biçir. Gül eken, gül’’ ne kadar güzel ve anlamlıdır.
* * *
Bu adına demokrasi dediğimiz, ve de ancakta demokrasicilik oynadığımız, neresinden tutsak elimizde kalan ucube yapının, her bir taşını biz dizdik ancak bu kadarla kalmayıpta çamurunu kanla yoğurduk. Hiç aklınıza gelebiliyor mu ki bu olanların tek karşılığı bir satırlık sözde saklıdır? ‘’ halklar ne ise yönetimi de odur’’
* * *
Şimdi kendinize sorun, bir medeniyeti doğurmak için ne yapmak gerek? Ya da bu olan biteni bir sancılı doğuşla değiştirmek mümkün mü? Diye; ben size cevap veriyorum evet mümkün.
* * *
Bu gün var edeceğiniz küçük bir düş önce akla dayanır, daha sonra o düşünceye dönüşür, daha sonra aklın işe karışması ile mesele şekillenir, daha sonra bir harekete dönüşür sonra bir bakmışsın ki o küçücük düş koca bir medeniyete dönüşür. İmkansız diye bişey yoktur, toprağa bırakılmamış tohum çoktur hepsi bu….

Dün dündür değil, bu gün dün olacak, peki gelecek geçmiş olurken sen ne bırakmış olacaksın……..

Behiç Anibal….
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun
* *
Memleket isterim
Ne başta der, ne gönülde hasret olsun
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
* *
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
* *
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.

Cahit Sıtkı Tarancı